Nova investigació judicial

Sarkozy, investigat per «tràfic d’influències» per les seves activitats com a assessor al servei d’una companyia d’assegurances russa

  • L’expresident francès havia firmat un contracte de consultoria de tres milions d’euros amb la firma Reso-Garantia, revela el diari ‘Mediapart’

  • La justícia investiga si l’exmandatari es va dedicar a activitats de lobby potencialment delictives en nom de dos oligarques russos

Sarkozy, investigat per «tràfic d’influències» per les seves activitats com a assessor al servei d’una companyia d’assegurances russa
2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Els embolics judicials continuen per a Nicolas Sarkozy. La Fiscalia Nacional Financera investiga l’expresident francès per «tràfic d’influències» i «blanqueig de crims o delictes». Al centre de la investigació: un contracte de consultoria de tres milions d’euros firmat per Sarkozy amb una companyia d’assegurances russa propietat de dos oligarques russoarmenis. Un nou affaire que se suma als múltiples problemes judicials de l’exmandatari.

Segons la informació revelada pel diari d’investigació ‘Mediapart’, Sarkozy havia firmat un conveni plurianual amb la companyia d’assegurances russa Reso-Garantia, en mans de Serguei i Nikolai Sarkisov, dos germans multimilionaris, el 2019. Tots dos van confirmar al diari francès que havien contractat l’expresident com a «assessor especial» i «president del comitè assessor estratègic del consell d’administració» de la companyia d’assegurances.

¿Consultoria o ‘lobbying’?

A principis del 2020, Sarkozy va rebre un pagament de 500.000 euros procedent de Rússia al seu compte del banc Edmond de Rothschild. Aquesta transacció correspondria a part de la seva remuneració com a conseller especial al servei dels germans Sarkisov. Si bé la institució bancària no va assenyalar aquesta transferència al servei d’intel·ligència del Ministeri de Finances (Tracfin), els investigadors van descobrir l’existència de l’operació russa i van alertar la Fiscalia Nacional Financera. L’estiu passat, la institució judicial va decidir obrir una nova investigació contra Sarkozy.

L’objectiu de la justícia és «intentar determinar si l’ex cap d’Estat només va actuar com a consultor, cosa que seria perfectament legal, o si es va dedicar a activitats de lobby potencialment delictives en nom dels oligarques russos», explica ‘Mediapart’.

Serguei i Nikolai Sarkisov van assegurar al diari que Sarkozy «no està en absolut implicat en els ‘affaires’ personals de la família». «El seu treball i el seu equip estan estrictament limitats a Reso-Garantia [...] en el marc de grans projectes multinacionals, tots de caràcter comercial, situats exclusivament fora de França i que no impliquen a cap govern ni agència governamental».

Els interessos dels Sarkisov a França

Els interessos dels Sarkisov a França‘Mediapart’ es qüestiona l’afirmació «fora de França», recordant que Serguei i Nikolai Sarkisov es troben entre els homes més rics de Rússia, amb una fortuna estimada en 1.700 milions de dòlars segons la revista ‘Forbes’, i tenen importants interessos en l’Hexàgon. «Axa és el segon accionista més gran de Reso-Garantia i Nikolai té un enorme patrimoni immobiliari de luxe a França», indica el diari.

Notícies relacionades

Els germans Sarkisov controlen el 58% del capital de la companyia d’assegurances Reso-Garantia, fundada el 1991 i especialitzada en assegurances d’automòbils. El gegant d’assegurances Axa va adquirir el 36,7% del seu capital el 2008 per la considerable xifra de 810 milions d’euros. Segons ‘Mediapart’, Serguei i Nikolai Sarkisov «van posar en marxa un tortuós muntatge offshore per realitzar aquesta cessió», «començant per crear una societat a Xipre [...] controlada per una societat pantalla matriculada a les illes Verges Britàniques, un de els peroris paradisos fiscals del planeta», remarca el diari. ‘Mediapart’ també indica que Axa és un client important del gabinet d’advocats Realyze, cofundat per Nicolas Sarkozy el 1987.

Sigui com sigui, aquest nou affaire se suma a l’embolic de problemes judicials que planen sobre els tripijocs de l’expresident, acusat de «corrupció», «associació de malfactors», «tràfic d’influències», «finançament irregular de campanya electoral», «malversació de fons públics» i altres càrrecs repartits en diferents casos en mans de la justícia.