Estats Units

Congressistes dels EUA presenten una llei perquè Cuba segueixi en la llista negra

Futures administracions no podrien excloure l’illa del llistat fins que hi hagi canvis al país

Congressistes dels EUA presenten una llei perquè Cuba segueixi en la llista negra
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Congressistes cubanoestatunidencs de Florida van presentar aquest dijous a Washington una llei que busca mantenir Cuba en la llista de patrocinadors del terrorisme, com ho va establir aquesta setmana el Govern sortint de Donald Trump, segons informa Efe.

«Com a filla de refugiats cubans que van fugir de la brutal dictadura que continua empresonant, fent morir de gana, assassinant i oprimint sistemàticament el poble de Cuba, m’enorgulleix presentar la llei», va dir la congressista republicana María Elvira Salazar.

Dilluns passat, l’Administració de Trump va incloure de nou Cuba en la llista de països que el Govern nord-americà considera patrocinadors del terrorisme.

Trump va prendre la mesura pocs dies abans que assumeixi la Presidència el demòcrata Joe Biden i sis anys després que el 2015 el llavors president Barack Obama (2009-2017) tragués de la llista Cuba com a part de la seva política de normalització de relacions amb l’illa. La iniciativa va ser patrocinada també pels congressistes republicans Mario Díaz-Balart i Carlos Giménez.

Aquesta legislació assegura que Cuba es mantingui en la llista de països patrocinadors del terrorisme «fins que deixi de propagar la seva malvolença per tot el nostre hemisferi i posi fi a la seva brutal repressió», va assenyalar Díaz-Balart.

«És hora que el Congrés faci un pas endavant i parli de manera permanent del règim comunista a Cuba com un estat patrocinador del terror», va dir Giménez.

En cas d’aprovar-se el projecte, altres governs, com l’entrant, no podran excloure Cuba d’aquesta llista negra fins que hi hagi canvis a l’illa.

Notícies relacionades

L’anomenada Llei de Lluita contra l’Opressió fins Acabi el Regnat de Castro (FORCE, en anglès) és la primera presentada per Salazar, que va ser elegida el novembre passat per un districte del sud de Florida.

La Llei responsabilitza al règim castrista «per allotjar fugitius del sistema de justícia nord-americana, apuntalant els règims de [Nicolás] Maduro i [Daniel] Ortega a Veneçuela i Nicaragua, respectivament, i per participar en actes violents de terrorisme» a la regió.