Interrupció de l’embaràs

Xile inicia el debat per a la despenalització de l’avortament

La iniciativa arriba setmanes després que l’Argentina aprovi la interrupció voluntària de l’embaràs

Xile inicia el debat per a la despenalització de l’avortament
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió de Dona i Equitat de Gènere de la Cambra de Diputats de Xile ha començat aquest dimecres el debat per aprovar una llei que despenalitzi l’avortament fins a la setmana 14 de gestació, mentre les protestes prenien els carrers d’algunes ciutats xilenes per mostrar el seu recolzament a aquesta iniciativa, segons informa Europa Press.

Aquest projecte de llei és una iniciativa impulsada per un grup de legisladores de l’oposició i rebrà propostes per a la seva modificació o ampliació fins dimarts de la setmana que ve.

Unes dues setmanes després que el Congrés de l’Argentina aprovés la interrupció voluntària de l’embaràs, el seu veí Xile, que ara contempla l’avortament sota tres causals –perill de vida per a la mare, inviabilitat del fetus i violació–, inicia un procés que es preveu espinós.

En aquest sentit, la diputada Maite Orsini, presidenta de la comissió, ha assegurat que «sens dubte la marea verda de l’Argentina va despertar una commoció a Llatinoamèrica i el món, i això va motivar a les organitzacions feministes i en particular a les que havien participat activament per la creació d’aquest projecte, com ho són la Corporació Humana i la Taula per l’Avortament al sol·licitar-me com a presidenta de la Comissió, que presentés aquest projecte que tenia dos anys».

«Els avortaments existeixen i continuaran existint. Tenim a les nostres mans deixar de perseguir adolescents i dones que no tenen recursos per fer-ho en clíniques disfressant-ho d’apendicitis», ha recordat Orsini, tal com recull ‘La Tercera’.

En el debat, no obstant, diverses diputades oficialistes i de partits de dreta, com Unió Democràtica, s’han mostrat contràries a aquest projecte.

El text contempla, concretament, la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs, ja que, com ha recordat Orsini en una entrevista amb el Canal 24 Horas, no poden proposar la seva legalització.

Això es deu al fet que, segons la Constitució de 1980 –aprovada pel dictador Augusto Pinochet–, els parlamentaris no poden presentar projectes de llei que incorrin en despesa fiscal, com seria l’avortament legal, una prerrogativa que és exclusiva del president xilè.

Per això proposen que, «si bé no s’entregarà aquesta prestació de salut als hospitals (públics), aquella dona que decideixi fer-ho a casa seva o una clínica privada, no vagi a la presó».

Recolzament als carrers

Amb l’anunci de l’inici de l’etapa parlamentària d’aquest projecte de llei, centenars de dones s’han llançat als carrers de Santiago i de Valparaíso per mostrar el seu suport a la despenalització de l’avortament.

Organitzacions feministes s’han concentrat davant la seu de Govern, el palau de La Moneda, exigint la seva aprovació amb els mocadors verds que les dones argentines van convertir en símbol de l’avortament lliure a la regió.

No només un grup a favor del projecte ha acudit ha mostrar la seva posició, sinó que una dotzena de manifestants en contra de la despenalització de l’avortament ha acudit també fins a La Moneda, provocant moment de tensió entre tots dos.

Notícies relacionades

A Valparaíso, la seu del Congrés Nacional també ha sigut punt de trobada de concentracions de recolzament.

Segons una enquesta de Plaza Pública Cadem, un 56% dels xilens està d’acord amb l’avortament legal, però només en algunes circumstàncies, mentre que només un 27% recolza la interrupció de l’embaràs «sota qualsevol motiu».

Temes:

Xile Avortament