crisi sanitària global

França imposa el toc de queda a partir de les sis de la tarda

  • La nova mesura restrictiva entrarà en vigor aquest pròxim dissabte i durarà, com a mínim, dues setmanes 

  • Les escoles es mantindran obertes amb un nou protocol sanitari i es reforçarà el control de les fronteres  

França imposa el toc de queda a partir de les sis de la tarda
2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

«Aquest dissabte a les 18 hores tots els francesos hauran d’estar a casa seva». El primer ministre, Jean Castex, ha confirmat així el nou horari del toc de queda que afectarà tot el territori francès durant, com a mínim, les pròximes dues setmanes. França també reforçarà els controls fronterers i la vigilància en els centres escolars per mirar de controlar la cadena de contagis i evitar que la variant britànica de la Covid-19, més contagiosa, es converteixi en la soca principal. 

Amb més de 16.000 contagis diaris, la situació epidèmica està «controlada» però és «fràgil», ha reconegut el responsable del Govern en una esperada conferència de premsa convocada aquest dijous. Si bé «la situació sanitària no exigeix que establim un nou confinament», la degradació de la corba de contagis és irrefutable. En aquest context, Castex i els seus companys de files han optat pel reforç del toc de queda –que afecta ja 25 departaments– en àmbit nacional. 

Malgrat les noves restriccions, «les escoles continuaran obertes», això sí, amb un protocol sanitari reforçat als menjadors escolars i amb la supressió de les activitats físiques i esportives en espais tancats. «Tot i que la circulació del virus a les escoles es manté relativament sota control, hem d’adaptar-nos en certs punts», ha avançat el ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer. L’esmentada adaptació passarà per la prolongació de l’educació híbrida en els instituts –una barreja de classes presencials i formació a distància– més enllà del pròxim 20 de gener i per una campanya de tests massius en els establiments educatius.

Reforç dels controls fronterers 

Davant la propagació de la soca britànica, que representaria entre 200 i 300 contagis diaris a França, «reforçarem el control de les fronteres», ha anunciat el primer ministre. A partir del pròxim dilluns, tots els viatgers procedents de l’exterior de la Unió Europea hauran de presentar un test PCR negatiu abans d’iniciar el seu viatge, aïllar-se durant set dies a la seva arribada i sotmetre’s a un segon test després d’aquest període d’aïllament. 

Notícies relacionades

«Les mesures que acabo d’anunciar, mesures difícils, ens porten a consagrar totes les nostres forces a la campanya de vacunació. Aquesta campanya ens ofereix una perspectiva d’esperança», ha remarcat Castex justificant les noves restriccions. Segons els seus càlculs, a finals d’aquest mes, «haurem superat un milió de persones vacunades». Per a això, França accelerarà les tasques de vacunació ampliant l’accés a la campanya d’immunització a persones més grans de 75 anys i als pacients de totes les edats amb una patologia que presenti un alt risc de desenvolupar formes greus del virus. En total, 6,7 milions de francesos podran ser vacunats a partir de la setmana vinent. 

Després del desafortunat inici de les tasques d’immunització, marcat per un important retard, la campanya de vacunació és per a Castex i els seus companys de files «la prioritat de les prioritats». «Estem posant totes les nostres forces en l’èxit d’aquest programa excepcional», ha insistit, abans de demanar, una vegada més, «paciència» als seus conciutadans.