Crisi sanitària

La Xina confina 11 milions d’habitants i pateix el seu pitjor brot de coronavirus en cinc mesos

Un fort rebrot en una província veïna de Pequín fa témer per les vacances d’Any Nou

undefined55300569 beijing  china   07 10 2020   tourists walk at wangfujing pe201007160504

undefined55300569 beijing china 07 10 2020 tourists walk at wangfujing pe201007160504 / WU HONG

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina brega amb el seu pitjor rebrot en el pitjor context. Se n’han detectat gairebé 400 casos a Hebei quan les seves crisis més inquietants dels últims mesos no superaven les dotzenes, la província abraça Pequín i el país es prepara per a les vacances d’Any Nou. No estranya, doncs, que la Xina hagi donat un altre pas de rosca a un protocol ja enèrgic.  

Les autoritats van declarar l’estat de guerra a la província, van segellar dies enrere Shijiazuang, la capital, i van castigar tres funcionaris pel seu abandó de funcions.  No hi ha vols ni trens i als 11 milions d’habitants se’ls va recomanar que no sortissin de casa durant una setmana. Tampoc hi ha escoles ni escoles bressol obertes, les activitats no essencials estan prohibides i en les pròximes hores està previst que acabi la campanya de testatges sobre tota la població. L’estratègia torna la rotunditat amb què la Xina gestionava els seus primers rebrots després d’haver controlat abans d’estiu la pandèmia. Aquestes anàlisis urbi et orbe, encara fins i tot amb un grapat de casos, van ser rellevats per accions més quirúrgiques i centrades només en els districtes afectats, per la certesa que l’exhibició de múscul era innecessària. La gravetat del rebrot d’Hebei, el més gran des de juny, els ha tornat. La cinquantena de casos detectats ahir suposen la meitat de les del dia anterior i revelen que pecar per excés continua funcionant a la Xina.  

Blindar Pequín d’Hebei 

Blindar Pequín d’Hebei va ser prioritari des que el primer cas va ser detectat a mitjans de gener. La província s’enfronta a un delicat procés de reconversió des que la guerra contra la contaminació obligués a tancar moltes de les fàbriques pesades que enterbolien el cel pequinès. Tot just 260 quilòmetres separen Shijiazuang de la capital i a les carreteres s’han aixecat controls per exigir el codi verd del mòbil que t’identifica com a sa. Són dies àrids per a la població d’Hebei que té a Pequín el seu lloc de treball i que abriga la sensació que són rutinàriament sacrificats pel benestar de la capital. 

 Sobre els districtes de Langfang, Bazhou i Sanhe, fronterers amb Pequín, s’ha ordenat avui el preceptiu forrellat i els seus habitants només poden sortir de casa per sotmetre’s a l’anàlisi gratuïta d’àcid nucleic. També es mantenen bloquejats milers d’habitants a Shunyi, el districte pequinès que acull a l’aeroport internacional. La crisi a Hebei explica que la capital mantingui les mesures reforçades des del tímid rebrot que va patir el mes passat. Els supermercats prohibeixen el pas sense mascareta i bars i restaurants prenen la temperatura i exigeixen el codi verd als seus clients. 

Notícies relacionades

 El primer ministre Li Keqiang, va recordar aquest cap de setmana que l’opacitat serà castigada i va ordenar que no es repetissin els excessos de les autoritats de Wuhan en les primeres setmanes de la pandèmia. «El procés de prevenció i control d’una malaltia infecciosa exigeix la veritat dels fets, la informació transparent i oberta i mai les dades minimitzades», va dir Li en una reunió del Consell d’Estat. El seu discurs va precedir l’aprovació dels visats dels científics de l’OMS que aquest dijous aterraran a Wuhan per investigar l’origen del coronavirus.  

 No sobren els esforços quan amb prou feines queden unes setmanes per al nou any i les vacances del Festival de Primavera en què centenars de milions de xinesos es mouen per tot el país a la trobada dels seus familiars. Les de l’any passat van ser suspeses, però la Xina semblava haver deixat enrere la pandèmia amb les vacances del primer octubre que van tornar les habituals imatges de turistes amuntegats. Les autoritats tenen previst vacunar cinquanta milions d’habitants per minimitzar els riscos, diverses províncies han cancel·lat ja tots els actes multitudinaris i el Govern ha prohibit que viatgin els funcionaris per donar exemple. A la resta se li ha demanat que es quedi a casa si no és imprescindible i de l’evolució del rebrot d’Hebei dependrà que la recomanació no acabi en ordre.   

Temes:

Xina Coronavirus