Estats Units

Parler, fora de servei després de la seva expulsió dels servidors d’Amazon

La xarxa social, favorita de l’extrema dreta als EUA, busca una altra plataforma que allotgi els seus continguts

Parler, fora de servei després de la seva expulsió dels servidors d’Amazon
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Parler, la xarxa social que s’ha convertit en favorita de molts conservadors i l’extrema dreta dels Estats Units, està inaccessible des de primera hora d’aquest dilluns, després que Amazon decidís deixar de donar allotjament als seus servidors davant la proliferació de missatges violents, segons informa EFE.

En un missatge a la xarxa aquest cap de setmana, el conseller delegat de l’empresa, John Matze, va avançar als usuaris que Parler podria estar fora de servei diversos dies, mentre es troba una altra plataforma en la qual allotjar els continguts.

El moviment d’Amazon va arribar en paral·lel a la decisió d’Apple i Google d’eliminar l’aplicació de les seves botigues virtuals, en resposta a una presumpta violació de les seves normes i pocs dies després de l’assalt al Capitoli protagonitzat per simpatitzants del president sortint, Donald Trump, per protestar per un presumpte frau electoral, del qual no hi ha proves.

Parler s’ha convertit ràpidament en un altaveu de nombroses teories de la conspiració i va ser un dels canals principals en l’organització de les protestes que van acabar amb l’atac a la seu del Congrés.

La xarxa social ha crescut de forma molt important en els últims mesos, i s’ha convertit en refugi de figures de l’extrema dreta que hi aboquen continguts que incompleixen les normes contra el discurs d’odi i la violència de plataformes com Twitter o Facebook, i de conservadors que veuen els gegants d’internet com esbiaixats en contra seu.

El gran ‘boom’ per a Parler va arribar després de les eleccions del novembre passat, data des de la qual ha duplicat els usuaris, fins als 10 milions, segons l’empresa.

La xarxa social no prohibeix el discurs d’odi ni té cap tipus de filtre contra les informacions falses, tot i que sí que veta l’‘spam’ i activitats il·legals. Aquesta aposta, que ha sigut la seva gran carta, podria condemnar-la ara a desaparèixer o a convertir-se en marginal davant la pressió de Silicon Valley.

Els gegants d’internet acusen Parler de permetre discursos d’odi i incitació a la violència i de no fer prou per moderar els continguts que es publiquen, cosa que viola els termes d’ús.

L’empresa, mentrestant, ha denunciat ser víctima d’un «atac coordinat dels gegants tecnològics per acabar amb la competència».

Aquest dilluns, Parler va presentar en un tribunal de la ciutat de Seattle (Washington, EUA) una demanda contra Amazon en la qual al·lega que la seva expulsió es deu a motius polítics i de competència. L’empresa busca, entre altres coses, una ordre temporal per obligar Amazon a tornar a oferir-li serveis d’allotjament.

Notícies relacionades

D’altra banda, Facebook va anunciar aquest dilluns que està retirant tots els continguts que esmenten la frase «Stop the steal» («Atureu el robatori»), un dels eslògans principals de les protestes contra el presumpte frau electoral que denuncia Trump.

La xarxa social, que ha suspès el compte del president sortint almenys dues setmanes, va explicar que aquesta decisió forma part dels seus esforços per mirar de frenar la desinformació i la incitació a la violència de cara a la presa de possessió de Joe Biden el pròxim dia 20.