NOVES ACUSACIONS

L’Administració Trump acusa l’Iran de ser la nova base d’Al-Qaida

El cap de la diplomàcia, Mike Pompeo, addueix una informació desmentida sobre com va morir un alt càrrec terrorista per sustentar la seva tesi

L’Administració Trump acusa l’Iran de ser la nova base d’Al-Qaida
3
Es llegeix en minuts

El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, ha anunciat aquest dimarts –sense proves, segons assenyalen les agències de notícies– que Al-Qaida ha establert la seva nova base d’operacions a l’Iran. El cap de la diplomàcia nord-americana afirma que l’Iran està exercint un paper «pitjor» que l’Afganistan en el moment dels atemptats de l’11 de setembre del 2001.

«Teheran és un santuari per als líders de grups terroristes a mesura que aquests planegen els seus atemptats contra els Estats Units o els nostres aliats», ha alertat el cap de la diplomàcia nord-americana. En els seus últims dies en el càrrec, Pompeo ha indicat que, «des del 2015, l’Iran ha permès als líders d’Al-Qaida comunicar-se lliurement amb altres membres i portar a terme operacions que abans eren realitzades des de l’Afganistan i el Pakistan», cosa que inclouria diversos aspectes com la difusió de propaganda o l’obtenció de finançament

«El 2016 el Departament del Tresor va identificar i va sancionar tres comandants d’Al-Qaida que residien a l’Iran i va manifestar que Teheran havia permès obertament que aquests terroristes, inclosos alguns membres vinculats a l’11 S, transitessin el seu territori de camí cap a l’Afganistan», recull el text.

En un discurs una setmana abans de deixar el càrrec, Pompeo també va confirmar oficialment per primera vegada la mort a l’agost als carrers de Teheran del número dos d’Al Qaida Abdulah Ahmed Abdulah. El ‘New York Times’ havia informat al novembre que va ser assassinat a trets per agents israelians durant una missió secreta patrocinada pels Estats Units. Llavors, la informació del diari va ser negada pel govern iranià, que va assegurar que no hi havia «terroristes» d’Al-Qaida al seu sòl.

Segons l’agència Reuters, Pompeo planejava utilitzar informació desclassificada dels serveis d’intel·ligència nord-americans per acusar l’Iran de mantenir vincles amb Al-Qaida, com a part d’una ofensiva d’última hora contra l’Iran abans que la nova Administració Biden prengués possessió en el Govern dels EUA. Ara, el responsable d’Exteriors ha advertit que el grup suposa una «gran amenaça» per a la seguretat de «diverses nacions, entre les quals els Estats Units» i que, per tant, l’Administració del president sortint, Donald Trump, «està prenent mesures».

Pompeo ha justificat d’aquesta manera l’anunci aquest dimarts de sancions per motius de terrorisme a cinc persones amb vincles amb l’Iran, que ha publicat la web del Departament d’Estat. I ha ofert una recompensa de set milions de dòlars a qui identifiqui o ajudi a capturar el nou líder d’Al-Qaida, Muhammad Abbatay –també conegut com a Abd al-Rahman al-Maghrebi.

Desmentiment iranià

L’Iran ja s’ha afanyat a desmentir la informació. El cap de la diplomàcia iraniana, Mohamad Javad Zarif, ha rebutjat les acusacions del seu homòleg nord-americà, Mike Pompeo, que el seu país és la «nova base d’operacions» de la xarxa gihadista Al-Qaida. «No enganyen ningú», va tuitejar Zarif. El ministre d’Exteriors de l’Iran, Mohamad Yavad Zarif, ha titllat de «fictícies» les declaracions de Pompeo sobre Al-Qaida i ha acusat Pompeo, al qual s’ha referit com a «senyor Mentim, Enganyem, Robem», d’acabar de forma «desastrosa» i amb «mentides» la seva carrera al capdavant del Departament d’Estat. «Tots els terroristes van venir» de les «destinacions» a l’Orient Mitjà «favorites» de Pompeo, en al·lusió a l’Aràbia Saudita.

Notícies relacionades

Les autoritats nord-americanes han anunciat la imposició de sancions contra diversos líders del grup a l’Iran. Entre ells es troben Muhamad Abatay (també conegut com Abdú al Rahman al Maghrebi) i Yusuf Hasan al Arif, a més d’Ismail Fuad Rasul Ahmed, Fuad Ahmad Nuri Alí al Shajan i Niamat Hama Rahim Hama Sharif. Aquests tres últims serien els comandants de diversos «batallons kurds» d’Al-Qaida les operacions dels quals estarien centrades a la frontera entre l’Iran i l’Iraq. A més, el secretari d’Estat ha matisat que «com a resultat d’aquestes designacions, la població nord-americana tindrà prohibit realitzar transaccions amb aquests individus», els béns i actius del qual «sota jurisdicció nord-americana» han sigut «bloquejats».

L’Administració Trump ha anunciat que, d’aquesta manera, serà considerat delicte «qualsevol tipus d’intent de proveir o conspirar per proveir ajuda o material de recolzament, així com recursos, a Al-Qaida.» Així mateix, les autoritats del país nord-americà han cridat «totes les nacions» a centrar l’atenció en la «naturalesa de la relació entre l’Iran i Al-Qaida» i prendre les mesures necessàries «pel bé del món lliure».