Periodisme

‘The New York Times’ recull en el seu editorial un article d’EL PERIÓDICO

  • L’equip editorial del prestigiós mitjà nord-americà recorre a una peça de l’articulista Emma Riverola per explicar el xoc internacional per l’assalt al Capitoli

‘The New York Times’ recull en el seu editorial un article d’EL PERIÓDICO
2
Es llegeix en minuts

Un editorial de ‘The New York Times’ utilitza un article d’Emma Riverola en aquest diari per explicar el xoc que el surrealista assalt de dimecres al Capitoli ha estès pel món. «La commoció internacional –assenyala el diari nord-americà– ha posat en relleu una qüestió que ha estat latent durant quatre anys entre els aliats i els adversaris dels EUA: ‘I altre cop el dubte’». Així és com ho va resumir Riverola a EL PERIÓDICO, «en termes dolorosament gràfics», descriu el diari nord-americà. «¿Estem davant un últim esclat de pus o la infecció s’ha estès i pot provocar la sèpsia del sistema?», replica ‘The New York Times’.

«Pus», es titula el gràfic article d’aquest diari que resumeix el xoc internacional. «Novembre del 2016 –feia memòria Riverola–, Donald Trump va guanyar les eleccions. A la democràcia dels EUA li havia sortit un gra. Només el temps diria si la infecció era lleu, una inflamació anecdòtica del sistema. Amb la seva victòria, la racionalitat es va posar les mans al cap. I van passar quatre anys. «Quatre anys de mentides, bravates, provocacions i extravagàncies –continua l’escriptora–. Joe Biden va aconseguir la victòria. 81,2 milions de vots davant els 74,2 de Trump. Repetim, més de 74 milions de nord-americans van tornar a votar Trump. La raó va superar amb prou feines el mur de les ‘fake news’».

Entre la paròdia i la tragèdia

Però encara quedava el moment més surrealista del mandat: assalt al cor de la democràcia dels EUA amb banyes de bisó i aura de Village People. «Entre la paròdia i la tragèdia –va descriure Riverola–, uns tiosestrafolaris van assaltar el Capitoli. Obeïen Trump. I altre cop, el dubte». ¿Serà l’últim esclat de pus?

Notícies relacionades

«¿Va ser Donald Trump una aberració o el sinistre començament del declivi de la principal democràcia del món?», es pregunta ara ‘The New York Times’ en el seu editorial. «L’empresa d’investigació i anàlisi de dades YouGov –va concloure l’escriptora a EL PERIÓDICO– ha llançat una enquesta urgent. Entre els votants republicans, el 45% aprova l’assalt». 

El diari nord-americà destaca, entre altres reaccions, la del president de l’Iran, Hassan Rouhani, «sobre que fràgil i vulnerable és la democràcia occidental», així com els rius de tinta d’altres diaris internacionals: de Barcelona al Brasil. «Aquella tarda serà recordada –va escriure el diari austríac ‘Kleine Zeitung’–, com una tarda en què fins i tot la democràcia més longeva i antiga va veure clarament el caire de l’abisme». «Si això pot passar a Washington, amb les seves institucions democràtiques sòlides com una roca –afegeix l’editorial–, ningú en seria immune». El diari ‘O Globo’ al Brasil va acabar amb aquest veredicte: «Els Estats Units han caigut al nivell dels països llatinoamericans».