Baixes a la Casa Blanca

La secretària d’Educació dimiteix pel paper de Trump en l’assalt al Capitoli

«És innegable l’impacte que la seva retòrica va tenir en la situació», escriu Betsy DeVos en la seva carta de renúncia

És el segon membre del Gabinet, després de la secretària de Transports, que presenta la seva dimissió

La secretària d’Educació dimiteix pel paper de Trump en l’assalt al Capitoli
2
Es llegeix en minuts

El fallit assalt al Capitoli continua causant víctimes polítiques. A la cadena de dimissions d’alts càrrecs de la Casa Blanca s’hi ha afegit aquesta matinada la de la secretària d’Educació, Betsy DeVos. És la segona renúncia d’un membre del Gabinet de Donald Trump després de la de la secretària de Transport, Elaine Chao.

En una carta enviada a Trump, DeVos presenta la seva dimissió per l’assalt al Capitoli i responsabilitza el president d’haver instigat l’atac. «És innegable l’impacte que la seva retòrica va tenir en la situació, i per a mi és el punt d’inflexió», escriu la secretària d’Educació. «Hi ha nens influenciables que estan veient tot això, i estan aprenent de nosaltres», afegeix.

DeVos ha lamentat que els últims dies del Govern de Trump es passin «netejant el desastre que han deixat manifestants violents que van infestar el Capitoli nord-americà en un intent de soscavar les tasques del poble». «Hauríem de destacar i celebrar els molts èxits de la seva Administració en nom del poble nord-americà. En canvi, ens quedem per netejar el desastre causat pels manifestants violents que van envair el Capitoli dels Estats Units», assenyala. «Aquest comportament és inconcebible al nostre país», afegeix la secretària d’Educació.

La renúncia de DeVos es fa efectiva aquest mateix divendres, mentre que la de Chao ho farà dilluns vinent. Chao, casada amb el líder de la majoria republicana al Senat, Mitch McConnell, destacava per la seva banda en un comunicat que l’assalt al Capitoli es va produir «després d’un míting que va encapçalar» Trump, que va incitar els seus partidaris a marxar fins al Congrés, i es declara «profundament preocupada» per aquests fets.

Pendents de la destitució de Trump

Les dues renúncies fan més improbable que hi hagi un procés de destitució de Trump mitjançant el mecanisme contemplat en l’esmena 25 de la Constitució, ja que es necessitaria una majoria del Gabinet i el vistiplau del vicepresident, Mike Pence, per activar-lo. Pence s’oposa a iniciar aquest procés de destitució, segons va informar aquest dijous el diari ‘The New York Times’, que cita fonts pròximes al vicepresident.

La presidenta de la Cambra Baixa, la demòcrata Nancy Pelosi, va advertir aquest dijous que, si Pence no emprèn immediatament aquest procés de destitució, ella iniciarà els tràmits d’un judici polític (‘impeachment’) a Trump, que seria gairebé impossible de completar abans que el mandatari abandoni el poder el 20 de gener.

Notícies relacionades

A més de Chao i DeVos, han renunciat al seu càrrec mitja desena d’assessors de Trump, entre ells el seu viceassessor de seguretat nacional, Matt Pottinger; la viceportaveu de la Casa Blanca, Sarah Matthews, i la cap de gabinet de la primera dama i exportaveu del mandatari, Stephanie Grisham.

En les últimes hores, Trump ha comparegut en una gravació difosa a través de les xarxes socials per condemnar la violència mostrada per la catèrvola d’exaltats, assegurant que «van profanar la seu de la democràcia nord-americana» i que «pagaran» per això. Fa una crida perquè es «refredin els ànims» i es «restableixi la calma» i promet una transició de poder «sense problemes». Reconeix, a més, per primera vegada de manera pública, que serà Joe Biden qui assumirà el càrrec de president el 20 de gener.