Estats Units

Arresten a Washington el líder del grup ultradretà Proud Boys

La policia deté Enrique Tarrio per cremar una banderola amb el lema «Black Lives Matter»

eeuu-proud-boys

eeuu-proud-boys

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Enrique Tarrio, el líder del grup ultradretà Proud Boys, va ser arrestat aquest dilluns a Washington, on planejava participar aquest dimecres en una protesta massiva de recolzament al president sortint Donald Trump, va confirmar la policia local i reporta Efe.

Tarrio, d’origen cubà, va ser detingut quan va arribar a la capital nord-americana des de Miami, on viu, per càrrecs relacionats amb la crema d’una banderola amb el lema «Black Lives Matter» («Les vides negres importen») que va retirar el mes passat d’una església històrica negra a la ciutat.

El líder del grup ultradretà s’enfronta a un càrrec de destrucció de propietat, un delicte menor, a més de dos càrrecs per possessió de carregadors d’armes de foc amb capacitat extra per a bales, segons fonts policials citades pel diari ‘The Washington Post’.

El grup Proud Boys és el que més perfil ha cobrat en els últims mesos d’entre les organitzacions d’ultradreta que recolzen Trump, i tant Tarrio com els seus seguidors planejaven participar aquest dimecres en una megaprotesta de recolzament al president a la capital.

«Els Proud Boys sortirem al carrer en nombre sense precedents, però aquesta vegada amb una diferència», va explicar Tarrio recentment en la xarxa social Parler, utilitzada per molts conservadors. «No utilitzarem el nostre uniforme tradicional negre i groc. Estarem d’incògnit i estarem dispersos per tot el centre de Washington DC en pilots més petits», va afegir.

Tarrio, que durant la campanya electoral també va estar implicat en l’organització Latinos for Trump, va reconèixer al desembre en una entrevista amb el ‘Washington Post’ que havia arrencat la banderola de l’església i l’havia cremat. «Ho vaig fer», va afirmar l’activista, i va avançar que planejava declarar-se culpable i pagar a l’església pel cost de la banderola si l’acusaven formalment. No obstant, la seva detenció es va produir aparentment per sorpresa per a Tarrio, que entrava a la capital nord-americana aquest dilluns en un vehicle quan la Policia va aturar l’automòbil i el va arrestar.

La policia local no va descartar que les autoritats federals puguin presentar càrrecs contra Tarrio per crims d’odi, una cosa que podria portar penes majors.

Tarrio va negar al desembre que les seves accions estiguessin guiades per una motivació racista contra els negres i va afirmar que el seu problema amb el moviment Black Lives Matter era que, segons el seu parer, havien «terroritzat» el país durant les protestes de l’any passat contra la brutalitat policial.

Notícies relacionades

Els Proud Boys tenen llaços amb grups supremacistes blancs, però Tarrio ha intentat generalment esquivar aquesta etiqueta, que altres membres de la seva organització sí que abracen més lliurement.

A més dels Proud Boys, una altra mitja dotzena de grups fidels a Trump han convocat per a dimecres a Washington una manifestació a la qual s’espera que s’acosti el president sortint. La marxa coincidirà amb la reunió al Congrés per al compte formal i final dels vots del Col·legi Electoral, que donen al demòcrata Joe Biden la victòria en les eleccions del novembre. Diversos republicans al Congrés planegen desafiar els vots electorals en alguns estats clau, cosa que promet retardar durant hores el procés de ratificació de la victòria de Biden, tot i que no hi ha opcions reals que canviïn el resultat de les eleccions.

Temes:

Estats Units