tensió al pròxim orient

L’Iran trenca el pacte nuclear i comença a enriquir urani en un 20%

  • La decisió del règim iranià suposa una vulneració del pacte del 2015, del qual es van retirar els EUA

  • Les autoritats iranianes capturen un petroler de bandera sud-coreana al Golf per «contaminació»

2
Es llegeix en minuts

L’Iran he decidit saltar-se les prohibicions de l’acord nuclear firmat el 2015 i començar en la planta subterrània de Fordo el procés per enriquir urani fins a un 20%. L’urani és un material imprescindible per desenvolupar una arma nuclear, tot i que el percentatge necessari per fabricar un armament d’aquestes característica és d’almenys un 90%.

El portaveu del Govern iranià, Ali Rabiei, ha explicat que el procés d’injecció de gas a les centrifugadores de Fordo ha començat «fa unes hores» després de l’ordre del president, Hassan Rouhani, per implementar una llei aprovada el mes de desembre passat pel Parlament, que estipula, entre altres punt, produir i emmagatzemar cada any 120 quilograms d’urani enriquit al 20%.

La llei va ser aprovada pocs dies després de l’assassinat del destacat científic nuclear iranià Mohsen Fajrizadeh, del qual Teheran ha acusat Israel. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha dit que darrere de la decisió d’avui de Teheran hi ha el propòsit de fabricar armes de destrucció massiva, cosa que l’Iran nega. «Israel no permetrà que l’Iran fabriqui armes nuclears», ha dit Netanyahu. Israel és un dels països del món que disposen de bombes atòmiques.

Fa tres dies, l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) va informar que l’Iran li havia comunicat els seus plans. El règim de Teheran ja va superar el 2019 aquest límit de puresa màxima, però només fins a un 4,5%. El límit acordat en el pacte era d’un 3,67%.

La d’avui és l’última de les mesures adoptades per Teheran que vulneren l’acord nuclear, firmat el 2015 entre l’Iran i sis grans potències (Estats Units, Xina, Rússia, Alemanya, França i el Regne Unit). La Unió Europea ha advertit aquest dilluns que l’inici de l’enriquiment d’urani al 20% constituiria una «desviació considerable» dels compromisos de Teheran en l’acord.

Augment de tensió

L’Iran va començar a incomplir les seves obligacions el 2019 en represàlia per la sortida un any abans dels EUA del pacte i la seva reimposició de sancions que han afectat l’economia de l’Estat persa, enfonsada a més com a conseqüència de la pandèmia.

L’objectiu de Teheran és pressionar les potències europees perquè compleixin els avantatges econòmics que es preveuen per a l’Iran en el pacte, que limita el programa atòmic iranià a canvi de l’alleujament de les sancions internacionals.

Notícies relacionades

A aquesta decisió de Teheran, que ha originat l’augment de tensió a la regió i que suposa un obstacle més per al mandat del pròxim president dels Estats Units, Joe Biden, cal sumar la captura per part dels Guardians de la Revolució de l’Iran d’un petroler amb bandera de Corea del Sud a les aigües del Golf. «Ha sigut capturat per contaminació petrolera i riscos per al medi ambient», va informar l’agència de premsa iraniana Fars. El petroler, que cobria la ruta entre l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units (EAU), està retingut al port iranià de Bandar Abbas.

Corea del Sud ha enviat una unitat naval antipirateria al Golf, ha indicat aquest dilluns el ministeri de Defensa de Seül.