Nova era

Un Congrés dels EUA amb més dones que mai

  • Augmenta la representació femenina al 177è Congrés, on seran una quarta part dels senadors i diputats

  • També es batrà el rècord de legisladores de color i per primera vegada hi haurà una senadora transsexual

  • La mitjana d’edat es redueix lleugerament per quedar en els 59 anys

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Durant bona part de la seva història el Congrés dels Estats Units va ser un vedat reservat per a l’home blanc. El primer afroamericà no va ser escollit fins al 1870, mentre que la primera dona va haver d’esperar fins al 1916. Encara avui la paritat de gènere està lluny d’assolir-se i les minories segueixen infrarepresentades, particularment els hispans, però el Parlament s’assembla cada dia més a la societat que representa. Aquest dilluns prenen possessió els nous alumnes del Congrés número 117, una llorigada que tindrà més dones que mai, un total de 141 a falta de tancar-se els últims escons, 14 més que en la sessió inaugurada fa dos anys. Una xifra que representa el 26% de tots els diputats i senadors. També es batrà el rècord de legisladores de color: 51.

No hi ha en aquesta sessió inaugural un protagonisme tan accentuat com el que van tenir el 2019 les joveníssimes congressistes demòcrates de l’«esquadró», com es va batejar al combatiu quartet progressista liderat per Alexandria Ocasio-Cortez. Les seves quatre diputades van ser reelegides al novembre i previsiblement sumaran un nou membre amb l’adhesió de Cori Bush, una activista de Black Lives Matter que representarà Missouri a la Cambra Baixa. Però la nova promoció també trencarà velles barreres. Per primera vegada inclourà dos homes negres obertament homosexuals, Ritchie Torres i Mondaire Jones, els dos demòcrates. Tindrà també la primera senadora transsexual (Sarah McBride) i les primeres congressistes d’origen coreà (Marilyn Strickland, Michelle Steel i Young Kim). 

Primer astronauta

Notícies relacionades

 Mark Kelly serà a més el primer astronauta en arribar al Capitoli. I els republicans tindran la seva primera representant nativoamericana (Yvette Herrel). La mitjana d’edat amb prou feines variarà, segons GovPredict: 59 anys, un menys que en la sessió prèvia d’un Congrés bicameral que es renova parcialment cada dos anys. El seu representant més jove serà el republicà de 25 anys Madison Cawthorn, escollit al novembre. Racialment, els legisladors blancs continuaran sent majoria, a prop del 75%, uns 15 punts per sobre del seu pes demogràfic real. El gruix s’identifica com a protestant, seguit pels catòlics i a molta distància dels jueus. La californiana Katie Porter serà l’única mare soltera del Congrés, amb tres fills.