Orient Mitjà

L’Iran respon a la pressió internacional reforçant el seu programa nuclear

  • Teheran comunica a l’ONU que enriquirà urani per sobre del 20%, una mesura que arriba després de l’assassinat del científic que dirigia la seva estratègia atòmica i en mig de les reticències d’Occident

L’Iran respon a la pressió internacional reforçant el seu programa nuclear
1
Es llegeix en minuts

L’Iran ha notificat a l’Agència Internacional d’Energia Atòmica (IAEA), dependent de l’ONU, que començarà a enriquir urani per sobre del 20% en la planta de Fordow, al sud de Teheran.

El país asiàtic ja havia aprovat una llei per dur a terme aquest procés que enriquiria el mineral molt per sobre del 3,67 per cent que marcava l’acord nuclear, segons la cadena de televisió BBC. En el comunicat de l’IAEA, l’agència assegura que l’Iran no ha notificat quan començarà.

Aquesta decisió va ser adoptada després de l’assassinat del considerat líder del programa nuclear del país, Mohsen Fajrizadé, en un atac que es creu que va ser dut a terme per la Intel·ligència israeliana amb l’aprovació dels Estats Units. Entre les mesures que incloïa la llei, es troba també la prohibició als inspectors de l’IAEA d’accedir a les instal·lacions nuclears de Fordow i Natanz. L’Iran ja havia violat l’acord nuclear el 2019 quan va començar a enriquir urani al 4,5 per cent.

Notícies relacionades

Després de l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, el pacte va estar en perill ja que el president nord-americà considera l’Iran l’enemic més gran del país al costat de la Xina i va acabar retirant-se de l’acord i imposant sancions contra l’Iran.

Amb l’arribada de Biden, que era vicepresident durant la firma del pacte nuclear, s’espera que la tensió entre l’Iran i els Estats Units disminueixi, tot i que el retorn al pacte nuclear és incert, malgrat el recolzament de la resta de països signants com el Regne Unit, França, Alemanya, Rússia i la Xina.