Mesura polèmica

Els Estats Units van expulsar nadons amb les seves mares indocumentades

  • L’oficina de duanes va deportar els nadons, nascuts en hospitals nord-americans, seguint instruccions del Govern Trump, segons el rotatiu ‘The Intercept’.

  • L’excusa del control de la pandèmia per segellar la frontera va fer que alguns funcionaris s’extralimitessin desatenent les objeccions de les autoritats sanitàries.

Els Estats Units van expulsar nadons amb les seves mares indocumentades
2
Es llegeix en minuts

Segons un article publicat pel portal The Intercept, l’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera (CBP, en anglès) dels Estats Units ha expulsat en els últims mesos nadons nounats al país juntament amb les seves mares, immigrants indocumentades que acabaven de travessar la frontera.

La denúncia ve reforçada per diverses fonts, entre les quals una investgación de The Wall Street Journal en la qual es demostra que l’excés de zel dels funcionaris de duanes es va imposar per sobre de les recomanació de les autoritats sanitàries.

El mes de març passat, quan va esclatar la pandèmia, el vicepresident del Govern de Donald Trump, Mike Pence, va ordenar als Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) utilitzar els seus poders d’emergència per segellar les fronteres dels Estats Units.

Sota aquesta excusa de tancament fronterer, el govern nord-americà va procedir a endurir més la seva política migratòria, i va expulsar la majoria de migrants que arribaven buscant asil o que eren detinguts entrant de forma il·legal. Entre les detencions es va poder detectar alguns menors d’edat que arribaven sols, sense estar acompanyats d’algun dels seus progenitors o d’un tutor legal.

Nord-americans i expulsats

Es va desencadenar una gran polèmica, associada a imatges cruentes de la situació dels menors en els centres de detenció, cosa que va acabar provocant que un jutge ordenés el novembre passat al Govern que deixés d’expulsar nens migrants no acompanyats sense permetre’ls fer peticions de refugi o asil.

En aquest punt no es va contemplar un buit legal ja que aquesta prohibició d’expulsió no afectava les mares sol·licitadores d’asil que van creuar la frontera mentre estaven embarassades i que van donar a llum en hospitals dels Estats Units.

Els seus fills, pel fet d’haver nascut a territori nord-americà, són legalment ciutadans nord-americans. No obstant, en el cas de tres testimonis obtinguts per la publicació, els nadons també van ser expulsats del país poc després de néixer i sense rebre la seva documentació de ciutadania. En algun dels casos, mare i fill van ser deportats hores després del part en un hospital en territori dels Estats Units.

En contra del CDC

Notícies relacionades

Segons l’organització Al Otro Lado, una organització de serveis legals i socials, «la llei no permet l’expulsió ràpida de ciutadans nord-americans». A l’organització els consten 8 casos més semblants als denunciats a ‘The Intercept’.

El secretari interí de Seguretat Nacional, Txad Wolf, va assegurar el març passat que els CDC havien determinat que el coronavirus presentava un «seriós perill» per als immigrants, agents i oficials i el poble nord-americà. Aquesta afirmació es va demostrar posteriorment que era falsa després de la investigació de reporters del The Wall Street Journal en la qual es deixava clar que la mesura esmentada «va ser impulsada per funcionaris d’immigració a l’administració malgrat les objeccions d’alts funcionaris dels CDC».