’Divorci’ comunitari

La UE i el Regne Unit firmaran aquest dimecres el seu acord postbrexit

  • Els dos blocs certificaran el pacte que estableix la seva futura relació comercial i que entra en vigor el 28 de febrer

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Unió Europea i el Regne Unit firmen aquest dimecres el seu nou Acord Comercial i de Cooperació, el tractat que regularà les relacions entre tots dos després del primer «divorci» de la història comunitària, que va posar fi a 47 anys de pertinença britànica al club comunitari. Els primers a rubricar el document han sigut la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, després que els Vint-i-set donessin aquest dimarts per escrit la llum verda definitiva per firmar i aplicar provisionalment l’acord a partir del pròxim 1 de gener. El primer ministre britànic, Boris Johnson, firmarà a Londres en representació del Regne Unit.

«Un nou capítol, una nova relació», ha assenyalat Michel després de firmar el document.

El pacte estarà en vigor provisionalment fins al 28 de febrer, cosa que permetrà evitar més pertorbacions a un i un altre costat del Canal de la Mànega a l’espera que l’acord sigui ratificat formalment per les dues parts.

Falta l’Eurocambra

Per a això, l’Eurocambra ha de donar el seu consentiment al text (no pot modificar-lo; només acceptar-lo o vetar-lo en la seva totalitat), pel que els eurodiputats començaran ara a analitzar en detall el text amb l’objectiu de votar-ho en sessió plenària abans que acabi la seva aplicació provisional.

El Parlament voldria fer-ho en el seu ple de la segona setmana de març, per la qual cosa estudiarà amb la presidència del Consell i la Comissió Europea si és possible estendre uns dies més enllà del 28 de febrer aquest període.

Notícies relacionades

La Unió Europea i el Regne Unit van tancar el dia de la nit de Nadal un històric acord sobre la seva relació després del brexit, a tan sols una setmana que la legislació comunitària deixi d’aplicar-se en territori britànic i després d’uns mesos de negociació agònica.

El pacte inclou un tractat comercial que cobreix bens i serveis i elimina els aranzels; un marc de cooperació judicial i de seguretat, així com disposicions per aplicar el mateix acord i dirimir les disputes que puguin sorgir. El pacte deixa a l’aire la qüestió fronterera entre Espanya i Gibraltar, que segueix sota negociació.