Presidencials 2021

El Perú rebutja els intents de vetar el partit de Fujimori en les pròximes eleccions

  • La Justícia peruana descarta la petició de suspendre dos anys la formació, investigada per blanqueig de diners

keiko-fujimori

keiko-fujimori

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Poder Judicial del Perú ha rebutjat la petició del fiscal de l’equip especial Lava Jato José Domingo Pérez de suspendre durant dos anys i mig les activitats polítiques del partit polític Força Popular (FP), liderat per Keiko Fujimori, investigat per presumpte blanqueig de diners en el marc del ‘cas Odebrecht’, per la qual cosa podran participar en les eleccions presidencials del 2021 del país.

Fujimori ha comunicat la notícia a través del seu compte de Twitter, en què ha destacat que «la nostra planxa presidencial, els nostres candidats al Congrés i al Parlament Andí, els nostres militants i simpatitzants a tot Perú, seguim endavant per tornar a rescatar el nostre país».

Aquesta decisió permet la candidatura d’FP i de Fujimori, que també està sent investigada per la Fiscalia peruana, tot i que segons destaca ‘El Comercio’, Pérez recorrerà a aquesta resolució per mirar de donar-li la volta abans dels comicis de l’11 d’abril.

Cas sota investigació

La sol·licitud va ser enviada a principis de desembre com a mesura cautelar perquè, durant dos anys i mig, el partit no pogués continuar presumptament rentant diners i perquè no continués «lesionant la democràcia» i «pervertint el sistema polític financer», en paraules de Pérez.

Fujimori s’havia mantingut a la presó des de finals del 2018 fins al mes de maig passat, acusada d’haver rebut suborns per part de la constructora brasilera Odebrecht per sufragar les seves campanyes electorals del 2011 i 2016 a canvi de favors.

Notícies relacionades

«Existeix una alta probabilitat que els seus representants legals, la cúpula, reiterin aquesta mateixa acció o conducta de tornar a utilitzar a aquesta empresa per captar diners de procedència presumptament il·lícita», va alertar el fiscal davant el jutge Víctor Zúñiga –qui va enviar a Fujimori a presó–, que finalment ha desestimat la sol·licitud.

El passat 20 de desembre, Keiko Fujimori va ser la primera candidata en sol·licitar la inscripció per als comicis presidencials. La dues vegades candidata a presidenta i filla de l’expresident Alberto Fujimori ha d’esperar ara que el Jurat Electoral Especial verifiqui la documentació i l’habiliti per presentar-se amb els seus companys de fórmula: Luis Galarreta i Patricia Juárez.