La nena boliviana que vol ser reina dels escacs

  • Nicole Mollo té nou anys i ja és una estrella del joc

  • Al seu país la comparen amb el personatge de la sèrie ‘Gambito de Dama’

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Va guanyar cinc partides, en va empatar una i en va perdre una altra. La derrota va dibuixar una inesperada ganyota al seu petit rostre, però amb aquest resultat, Nicole Mollo, de Tarija, s’acaba de classificar per al Mundial d’Escacs sub-10 i a Bolívia la comencen a veure com una heroïna. «Vull ser campiona», diu la nena, amb desimboltura. Aquesta determinació, que es barreja amb els gustos i hàbits infantils, va portar alguns a pensar en Gambito de Dama, la sèrie que ha popularitzat Netflix. Però Mollo no ha tingut una vida travessada pel dolor i el desemparament. La seva família –un pare enginyer electrònic i una mare mestra– l’ha acompanyat en aquest breu i fulgurant ascens.

Als tres anys va començar a estar fascinada amb el joc de tant veure jugar el seu oncle, jugador vocacional. L’acompanyava a les partides. De tant mirar-lo va aprendre alguna cosa. «Parlava amb les peces, el cavall era la meva peça preferida. Després la meva ‘mamita’, com m’agrada dir-li a la mare del meu pare, em va regalar un tauler». L’Osmar, el seu pare, recorda encara les escenes: es relacionava amb els alfils i pels eons, les torres i els reis, com si fossin nens. «Xerrava, reia».

Aquesta precoç comprensió de la lògica dels escacs i, a més, el gaudi que això li provocava, la va portar a competir a partir dels sis anys. Primer va representar la seva regió, Tarija. Després, el país. L’any passat va arrasar al Panamericà que es va fer a l’Equador. Va ser la campiona d’un altre torneig regional a Buenos Aires. Va participar a més al Mundial sub-8 disputat a Weifang, a la Xina. Fa uns dies va perdre les instàncies finals del Mundial Infantojuvenil FIDE ‘online’ davant la campiona russa Diana Preobrazhenskaia. La veritat és que de tant cantar escac i mat la van fer jugar en equips més grans. A hores d’ara, després d’acumular victòries, rep els compliments del president Luis Arce i el seu antecessor Evo Morales.

Notícies relacionades

La temptació de comparar-la amb Elizabeth Harmon, Beth, la nena òrfena prodigi que es converteix en una estrella global dels escacs i les desaventures de la qual es van fer conegudes a través de Netflix, s’ha convertit en un lloc comú a Bolívia, especialment quan es va saber que la Nicole també converteix el sostre de casa seva en un tauler imaginari per repassar jugades i moviments. És clar que ella no pren amfetamines, com en la sèrie. Només ha seguit una recomanació del seu oncle per millorar la memòria. Després de tant «veure» les jugades va adquirir un sentit autocrític. Practicar amb la mirada posada al sostre li va permetre a més tenir un millor rendiment a les partides.

La Nicole estudia escacs amb el seu oncle i un altre professor assignat per la Federació Boliviana. El diari ‘Los Tiempos’, de Cochabamba, li va preguntar quina és la dificultat més gran que té en el seu camí com a escaquista. «No tinc els Programes Informàtics d’Escacs d’última generació, perquè costen molt; actualment disposo dels programes obsolets que vam comprar l’any 2012». Malgrat aquestes dificultats, la Nicole vol remuntar.

Temes:

Bolívia