Per unanimitat

La UE dona llum verda a l’acord del Brexit

  • Els països aproven el pacte de la nova relació comercial amb el Regne Unit que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener

  • Johnson afronta crítiques a casa pels serrells de l’acord en matèria financera, de pesca i de moviment

La UE dona llum verda a l’acord del Brexit
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb la materialització de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea cada vegada més a prop, els pilars de la seva futura relació prenen forma. Aquest dilluns els estats membres han aprovat de forma unànime l’aplicació de l’acord de relació post-Brexit segellat dijous passat per Londres i Brussel·les, que entrarà en vigor el pròxim 1 de gener i que s’aplicarà provisionalment durant dos mesos.

Els ambaixadors dels Vint-i-set han donat llum verda a un pacte que encara necessitarà la ratificació definitiva del Parlament Europeu en una votació que es preveu que es realitzi durant el primer ple en la tercera setmana del 2021, com ha apuntat el portaveu de la presidència alemanya del Consell de la UE, Sebastian Fischer. Després de passar per l’Eurocambra, que no pot fer esmenes, només quedarà que el Consell decideixi l’entrada en vigor de l’acord.

Després d’anunciar l’aprovació d’aquest acord in extremis, els membres del club comunitari europeu es van donar uns dies per poder examinar la lletra petita de les 1.246 pàgines de textos legals que conformen el pacte. Amb el vistiplau dels països, la seva firma podrà ser publicada al Diari Oficial de la UE abans que acabi l’any i expiri el període de transició.

Aquest dilluns s’han citat els líders dels grups al Parlament Europeu i el president d’aquest òrgan, David Sassoli, per analitzar el resultat de les negociacions amb Londres i els passos a seguir. L’acord comercial post-Brexit quedarà formalment adoptat si cap govern de la UE s’hi oposa abans de dimarts a les 15.00 hores.

Crítiques a Londres

No obstant, aquest pas endavant no significa la culminació de l’acord per a la relació entre Londres i la resta de capitals europees després del Brexit. Si per al 28 de febrer el pacte no rep una ratificació total, la Comissió Europea i el Govern britànic de Boris Johnson hauran de negociar la pròrroga d’aquesta aplicació provisional de l’acord.

Aquests problemes poden desencadenar-se a Londres. La cambra dels comuns britànica vota dimecres l’aprovació d’un pacte que ha generat cert malestar a l’illa, tot i que el govern compta amb una majoria ampla per tirar endavant el text acordat. Amb el Brexit, els britànics perden la llibertat d’establir-se i treballar als països de la UE, cosa que obre la porta als passaports, i l’accés al programa Erasmus.

Johnson, a més, també ha sigut acusat de «traïció» pels pesquers del país, el sector del qual va ser un dels principals esculls de l’acord, i criticat perquè el pacte arribat limita l’accés dels serveis financers als mercats de la UE. El mateix primer ministre va reconèixer que l’acord no va «potser tan lluny com hauríem volgut».

Accés als mercats

Notícies relacionades

Una vegada que el Regne Unit abandoni la UE el pròxim 1 de gener, les firmes britàniques perdran l’anomenat «passaport», que permet operar en tots els estats de la Unió sense necessitat de requerir autorització en cada un d’ells, mentre que les firmes europees tampoc podran accedir al mercat britànic sense el vistiplau de les seves autoritats. Per garantir l’accés dels proveïdors de serveis financers s’haurà de crear els pròxims mesos un sistema d’equivalències com el que la UE utilitza amb el Japó o Suïssa. Aquest sistema ofereix menys garanties que d’haver arribat a un acord.

El pacte arribat no esmenta aquest nou marc de regulació, però les dues parts han acordat crear un mecanisme per cooperar en matèria de regulació dels serveis financers i firmar per a això un memoràndum d’entesa el març del 2021.