Pandèmia

Condemnada a presó una periodista xinesa per informar sobre la Covid des de Wuhan

Condemnada a presó una periodista xinesa per informar sobre la Covid des de Wuhan
1
Es llegeix en minuts

Una ‘periodista ciutadana’, detinguda després d’haver cobert la instauració de la quarantena a Wuhan a principis d’any pel coronavirus, va ser condemnada aquest dilluns a Xangai a quatre anys de presó, segons el seu advocat.

La condemna de Zhan, de 37 anys i exadvocada, va ser dictada per un tribunal per «provocació de disturbis» després d’un procés que va durar diverses hores, ha indicat a la premsa Ren Quanniu, un dels seus lletrats. «Semblava molt abatuda quan es va anunciar la sentència», ha declarat a l’AFP.

La terminologia de «provocació de disturbis» se sol fer servir contra els opositors al règim xinès. En concret, el tribunal l’acusa d’haver difós informacions falses per internet, ha indicat a l’AFP un altre advocat seu, Zhang Keke.

Zhang va ser arrestada al maig, acusada de «provocació de disturbis», una terminologia que se sol fer servir contra els opositors al règim del president Xi Jinping, segons una nota judicial a què va tenir accés l’AFP.

Als articles que difonia en línia, Zhang denunciava el confinament imposat a Wuhan i es va referir a una «greu violació dels drets humans».

Una desena de diplomàtics estrangers i de simpatitzants d’aquesta exadvocada esperaven poder entrar al tribunal de Xangai, però la policia els va impedir el pas, així com als periodistes.

Zhang, oriünda de Xangai, va viatjar al febrer a Wuhan, en aquell moment, presa de l’epidèmia, i va divulgar a les xarxes socials reportatges, la majoria, sobre la caòtica situació que hi havia als hospitals.

Segons el balanç oficial, en la metròpolis d’11 milions d’habitants es van registrar prop de 4.000 morts per Covid-19, és a dir, gairebé la totalitat dels 4.634 morts comptabilitzats a tot Xina entre el gener i el maig.

La resposta inicial de la Xina a l’epidèmia ha sigut objecte de crítiques, ja que Pequín no va posar en quarantena Wuhan i la seva regió fins el 23 de gener, malgrat que s’hi havien registrat casos des de principis de desembre del 2019.

Notícies relacionades

Alhora, els metges que van esmentar l’aparició d’un misteriós virus van ser interrogats per la policia, que els va acusar de «propagar rumors».

Tres periodistes ciutadans més, Chen Qiushi, Fang Bin i Li Zehua, també van ser arrestats després d’haver cobert aquests esdeveniments. L’AFP no ha aconseguit contactar amb els seus advocats.

Temes:

Xina Coronavirus