El futur d’Europa

Els Vint-i-set examinaran «uns dies» el pacte postbrexit abans de decidir sobre la seva aplicació provisional

Barnier ha presentat el text als ambaixadors europeus davant la UE per iniciar la tramitació de l’acord

Els Vint-i-set examinaran «uns dies» el pacte postbrexit abans de decidir sobre la seva aplicació provisional
2
Es llegeix en minuts

Els Vint-i-set examinaran durant «uns dies» l’acord a què van arribar dijous Londres i Brussel·les per a la relació comercial futura abans de prendre una decisió definitiva sobre la seva adopció i entrada en vigor «provisional» l’1 de gener que ve, quan es consumeix el brexit, a l’espera que el Parlament Europeu es pronunciï sobre la seva aplicació definitiva amb l’any ja començat.

Els textos legals que formen les més de mil pàgines del nou tractat comercial van ser presentats aquest divendres pel negociador europeu, Michel Barnier, als ambaixadors dels Vint-i-set davant la UE, que han sigut convocats per primera vegada en la història el dia de Nadal per poder iniciar la tramitació de l’acord.

Ara correspon a les capitals iniciar una «revisió preliminar» dels esborranys dels documents dels diferents acords que formen aquest pacte i que ha encara s’han de traduir a totes les llengües oficials de la UE perquè els 27 i l’Eurocambra es pronunciïn.

Més de 1.200 pàgines

Aquesta anàlisi necessitarà «alguns dies» perquè el conjunt de l’acord comercial i de cooperació entre la Unió Europea i el Regne Unit compta amb 1.246 pàgines de textos legals, ha detallat un portaveu de la presidència alemanya de la UE a través de Twitter.

En la reunió d’ambaixadors, els Vint-i-set han adoptat per unanimitat la carta que remetran l’Eurocambra per informar de la seva intenció de prendre una decisió perquè el pacte, si rep el vistiplau de les capitals, pugui entrar en vigor de manera «provisional».

L’Eurocambra fins ara s’ha pronunciat en contra d’una aplicació provisional «total» perquè no veu amb bons ulls fer aquest pas sense conèixer la seva opinió, tot i que una majoria de grups en els últims dies s’han obert a una aplicació interina prèvia al seu vot sempre que sigui «parcial» i només afecti els capítols més urgents.

Aquest extrem, no obstant, no el contemplen els Vint-i-set, que advoquen perquè l’aplicació sigui total i a la seva carta a l’Eurocambra remarquen la «necessitat excepcional d’aquest pas per evitar pertorbacions significatives» en les relacions amb el Regne Unit, que poguessin tenir conseqüències per a ciutadans i empreses, segons han indicat fonts europees.

Termini d’observacions

Els ambaixadors també defensen que aquesta aplicació provisional donarà el temps necessari a l’Eurocambra i al Consell per examinar amb compte els textos i culminar el procés definitiu de ratificació. Així, els grups tècnics encarregats de l’anàlisi experta dels acords continuaran reunint-se diàriament a Brussel·les per aclarir tots els aspectes dels acords i els ambaixadors probablement tornaran a veure’s dilluns ,28.

Notícies relacionades

A partir d’aquí, el pas següent serà que els estats membre llancin el procediment escrit formal que donarà un breu termini per presentar observacions i, si cap es pronuncia en contra, adoptar l’acord amb el Regne Unit.

Això permetrà remetre els textos legals al Parlament Europeu, firmar-los pels 27 i publicar-los al Diari Oficial de la UE abans que acabi l’any i expiri el període de transició el 31 de desembre.