‘Mea culpa’

El rei de Suècia admet que el país ha «fallat» davant la Covid-19

  • «Tenim un gran nombre de morts i això és terrible», admet el monarca escandinau
El rei Carles Gustau de Suècia, durant la roda de premsa que es va veure obligat a fer el 4 de novembre.

El rei Carles Gustau de Suècia, durant la roda de premsa que es va veure obligat a fer el 4 de novembre. / REUTERS /ERIK ABEL SCANPIX

1
Es llegeix en minuts

El rei Carles Gustau de Suècia ha lamentat que el país ha «fallat» en la seva resposta a la pandèmia, en la seva al·lusió més explicita a una emergència sanitària que ha deixat gairebé 7.900 víctimes mortals al país, que registra pitjors dades que els seus veïns nòrdics. «Crec que hem fallat. Tenim un gran nombre de morts i això és terrible», ha afirmat el monarca, en un documental que emetrà pròximament la televisió pública. El Rei ha admès també la «tristesa i frustració» que hi ha en «moltes famílies», així com en les empreses que ho estan passant malament.

Els Reis es van aïllar durant la primera onada de la pandèmia en un dels seus palaus i un dels seus fills s’ha vist obligat a guardar quarantena recentment després de donar positiu. Sobre la possibilitat de contagiar-se ell mateix, Carles Gustau, de 74 anys, ha dit: «Sembla una cosa possible, cada vegada s’acosta més. No és una cosa que vulguis».

Una comissió designada pel Govern va concloure aquesta mateixa setmana que les autoritats havien fallat en la protecció de les persones en residències d’avis i en altres instal·lacions amb llargs ingressos, cosa que en última instància ha derivat en una gran xifra de morts.

Descrèdit de les autoritats

Notícies relacionades

L’empitjorament de les dades en les últimes setmanes està passant factura també a la imatge del principal epidemiòleg del Govern, Anders Tegnell, el nivell de recolzament del qual ha caigut 13 punts, fins al 59% segons un sondeig de la firma Ipsos per al diari ‘Dagens Nyheter’. Tegnell, no obstant, continua defensant les mesures adoptades, considerablement menys restrictives a les dels països de l’entorn, i ha afirmat que a hores d’ara encara no es pot dir que Suècia hagi fracassat. «Més o menys tots els països estem lluitant amb això», ha afirmat a TV4, segons l’agència Bloomberg.

El Ministeri de Sanitat ha actualitzat aquest dijous les dades i ha elevat a 7.893 la xifra provisional de morts per la pandèmia, mentre que la xifra global de casos ascendeix a 357.466, informa el diari ‘The Local’. Des de l’inici de la pandèmia, gairebé 3.700 persones han passat per unitats de cures intensives a Suècia.