terrorisme gihadista

Boko Haram mostra imatges dels estudiants segrestats a Nigèria

  • Al vídeo un dels ostatges afirma que el grup armat es va emportar 520 alumnes i que alguns van morir
  • El líder dels terroristes, Abubakar Shekau, afirma: «Aquests són els meus homes i aquests són els vostres fills».
2
Es llegeix en minuts

El grup gihadista nigerià Boko Haram ha difós un vídeo en què es poden veure desenes d’adolescents, a qui identifica com els estudiants segrestats al nord de Nigèria divendres. Amb el rostre cobert de pols i esgarrapades, un jove explica ser part dels 520 estudiants segrestats per «la banda de Shekau», el nom del líder històric de Boko Haram.

Centenars d’estudiants van ser segrestats divendres a la nit per homes armats operant per encàrrec del grup gihadista Boko Haram, la zona d’influència del qual es troba a centenars de quilòmetres a l’est. El seu nombre exacte continua sent incert, ja que inicialment les autoritats havien anunciat 333 alumnes desapareguts i dijous parlaven de 400.

En aquest vídeo l’adolescent d’uns 14 anys diu que van ser 520 els segrestats i que alguns van morir. Es veuen nens, majoritàriament molt joves, amuntegats en un bosc, en condicions sanitàries molt degradades. El vídeo, difós pels canals tradicionals del grup, va ser gravat part en anglès i part en llengua haussa, parlada sobretot al nord de Nigèria. Un home, que es presenta com a Abubakar Shekau, emet un missatge vocal en què afirma: «Aquests són els meus homes i aquests són els vostres fills».

Segons informacions de l’AFP, aquest segrest massiu va ser coordinat pel cap de la banda, Awwalun Daudawa, en col·laboració amb dos bandolers famosos més, Idi Minoriti i Dankarami, líders de grups armats que terroritzen la població al nord de Nigèria, i perpetren segrestos extorsionadors i robatoris de bestiar. Segons diversos testimonis de joves que van aconseguir escapar, els ostatges van ser dividits en diversos grups la mateixa nit del segrest. Segons una font de seguretat, els joves que apareixen al vídeo són els segrestats per Awwalun Daudawa.

«Porteu els nostres fills» 

Aquest atac, que reviu el fantasma del segrest de més de 200 nenes a Chibok el 2014, és un cop per al president nigerià, Muhammadu Buhari, originari de l’estat de Katsina, on celebra dijous els 78 anys. Aquest cap de setmana, el seu portaveu havia declarat que el president es dirigia a la seva granja a Daura, no lluny de Kankara, per a una setmana de descans personal.

La presidència va emetre un comunicat dissabte condemnant l’atac contra «nens innocents» i va prometre reforçar la seguretat a les escoles, tancades en diversos estats del nord a causa de la inseguretat creixent.

Notícies relacionades

Un grup de la societat civil, la Coalició de Grups del Nord, havia anunciat una manifestació a Daura, però va ser impedida pels serveis de seguretat. Algunes desenes de manifestants, entre ells familiars dels segrestats, van acudir a Katsina, la capital de l’Estat, i es van reunir davant la casa del governador amb el lema #BringBackOurBoys (Porteu de tornada els nostres fills).

Muhammadu Buhari, exgeneral elegit el 2015 i després el 2019, va fer de la lluita contra Boko Haram la seva prioritat. Boko Haram i el grup Estat Islàmic a l’Àfrica Occidental (Iswap), actius al nord-est de Nigèria, han causat més de 36.000 morts en 10 anys de conflicte i dos milions de persones continuen sense poder tornar a casa