Crisi sanitària

Merkel: «No és acceptable 590 morts al dia per Covid»

La cancellera alemanya advoca per noves restriccions si la xifra de contagis no baixa

Berlin (Germany)  09 12 2020 - German Chancellor Angela Merkel during a session of the German parliament  Bundestag  in Berlin  Germany  09 December 2020  Members of Bundestag debated in a general discussion on the government s policy  (Lanzamiento de disco  Alemania) EFE EPA HAYOUNG JEON

Berlin (Germany) 09 12 2020 - German Chancellor Angela Merkel during a session of the German parliament Bundestag in Berlin Germany 09 December 2020 Members of Bundestag debated in a general discussion on the government s policy (Lanzamiento de disco Alemania) EFE EPA HAYOUNG JEON / HAYOUNG JEON

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha anunciat que aplicarà més restriccionsen el cas que les xifres de contagis i morts per Covid no baixin. «Hi ha massa contacte» entre les persones, ha dit la cancellera, esmentant com a exemple els llocs de venda de menjar instal·lats als tradicionals mercats de Nadal. «Ho sento de veritat, però si això significa pagar un preu diari de 590 morts, des del meu punt de vista, no és una cosa acceptable», ha dit.

Merkel ha reconegut que les vacunes que es puguin posar en els tres primers mesos del 2021 no seran suficients per suposar un «canvi significatiu» epidèmicament al país. La cancellera ha realitzat aquestes declaracions davant el ple del Bundestag (Cambra baixa) per defensar els pressupostos de l’any que ve, que preveuen un nou endeutament de 180.000 milions d’euros per combatre la crisi desencadenada pel coronavirus.

No obstant, lacancelleraha remarcat que si es pot començar a vacunar els grups vulnerables i el personal sanitari a partir de principi d’any «s’haurà guanyat molt». Ha parlat després d’una barreja de sentiments, per tot l’aconseguit en tot just deu mesos de pandèmia –per exemple, enl’àmbit científic–, però advertint de les grans dificultats que queden encara.

La mandatària alemanya ha assegurat que es pot veure la «llum al final del túnel»amb diverses vacunes contra la Covid ja a punt de ser autoritzades a la Unió Europea (UE), però ha recordat també que Alemanyaes troba actualment en la «fase decisiva» de la pandèmia, en unasegona onada molt més exigent que la primera,i que l’experiència històrica adverteix que les segones poden ser «molt doloroses».

Fa setmanes que Merkeladvoca per un enduriment de les restriccions, però alguns estats federats s’hi resisteixen. Les diferències entre els lands fan, a més, difícil la presa de decisions consensuades.

Notícies relacionades

La cancellera ha assegurat, en aquest sentit, que considera que cal prendre’s «seriosament» les recomanacions que va difondre aquest dimarts la Leopoldina, l’Acadèmia de Ciències d’Alemanya, que va advocar per unconfinament «dur», tancant fins i tot lesescoles, per reduir «al mínim absolut» els contactes.

«Són recomanacions encertades el tancament de comerços, mantenir el nombre de les reunions al mínim possible [...], tancar les escoles –ja sigui prolongant les vacances fins al 10 de gener o amb classes digitals... necessitem reduir els contactes», ha explicat.