El futur d’Europa

Londres i Brussel·les es donen l’última oportunitat per evitar el ‘brexit’ dur

Ursula von der Leyen i Boris Johnson es reuniran cara a cara a Brussel·les «en els pròxims dies» per mirar de desencallar la negociació

Els dos dirigents constaten de nou «diferències significatives» en les tres qüestions clau durant una conversa telefònica de més d’una hora

  • El pessimisme creix i s’apropia de les negociacions post-’brexit’
  • Segons Michel Barnier, les negociacions no s’haurien de prolongar més enllà de dimecres
  • La pesca, la competència i la governança continuen sent el gran obstacle a superar
zentauroepp55928723 brussels  belgium   20 11 2020   european council president 201120132722

zentauroepp55928723 brussels belgium 20 11 2020 european council president 201120132722 / OLIVIER HOSLET POOL

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Aquesta vegada sí que són hores decisives en la negociacions de l’acord comercial entre la Unió Europea i el Regne Unit però es presenten envoltades de pessimisme i sota un bloqueig que, en el dia d’avui, continua sent total. Per això, la decisió aquest dilluns de la presidenta de la Comissió Europea,Ursula von der Leyen, i el primer ministre britànic,Boris Johnson, d’encarregar als seus respectius equips que preparin un balanç sobre les diferències que encara persisteixen i que abordaran al màxim nivell polític durant unareunió cara a caraque tindrà lloc a Brussel·lesen els pròxims dies.

«Estem d’acord que no es donen les condicions per finalitzar un acord a causa de les diferències significatives que resten sobre les tres qüestions crítiques: la igualtat de condicions, la governança i la pesca», assenyalen en uncomunicat conjuntemès aquest dilluns després d’hora i mitja de conversa telefònica, la segona en les últimes 48 hores. «Hem demanat als negociadors en cap i als seus equips que preparin un balanç sobre les diferències que queden per ser discutides en una reunió física a Brussel·les en els pròxims dies», prossegueixen en el breu comunicat en el qual no fixen data.

Aquest anunci confirma el desplaçament de Johnson a la capital comunitària per intentar desencallar cara a cara una negociació que, vist el bloqueig, necessita una empenta al més alt nivell polític. I és que, a 24 dies de la desconnexió total, l’última ronda negociadora entreMichel Barnieri el britànicDavid Frost, que va arrencar diumenge a Brussel·les, no ha donat resultats i el temor d’un ‘brexit’ sense acord ha començat a prendre cos de nou.

Barnier ha explicat aquest dilluns als Vint-i-set que hi ha hagut «alguns progressos» però que en el dia d’avui «persisteixen les divergències» sobre els tres grans obstacles. «M’agradaria donar notícies més positives però en aquest moment aquestes negociacions semblen estar estancades», ha lamentat aquest dilluns el ministre d’Exteriors irlandès, Simon Coveney, després d’escoltar el missatge transmès per un «cautelós» Barnier als ambaixadors dels Vint-i-set.

Dimecres, data límit

Notícies relacionades

Segons ha traslladat en una reunió posterior amb eurodiputats, la data límitper tancar un acord és aquestdimecres, un dia abans de la reunió decaps d’Estat i de Govern de la UEa Brussel·les. «Més enllà de dimecres ens trobarem en una reunió delConsell Europeui crec que si no hi ha acord, dijous els líders començaran a pensar en els plans de contingència per a un no acord», ha admès Coveney. De moment, ningú a la capital comunitària s’atreveix a fer apostes. «No sabem què passarà. Si hi haurà acord o no», ha explicat un diplomàtic europeu. «Són hores decisives per a les relacions entre la UE i el Regne Unit. És ara o mai», estima la mateixa font.

Malgrat l’impàs, aquest dilluns també s’ha vist algun gest de bona voluntat deLondres. Johnson s’ha compromès a retirar les polèmiques clàusules de la llei de mercat interior, que eludien l’Acord de Retirada, sobre el protocol per a la frontera entre les dues Irlandes. Tot i que a última hora, i davant la falta d’avenços, persistia el dubte de si Johnson s’arriscarà a una sortida caòtica sense cap acord. En la Cambra dels Comuns,Penny Mordaunt, membre del gabinet del primer ministre, ha donat a entendre que així serà. «Estem en un moment crític en les negociacions. Tots treballen per aconseguir un acord. Però l’únic acord que és possible és un que sigui compatible amb la nostra sobirania. Tot i que és preferible un acord, estem disposats a marxar, en termes similars als d’Austràlia». És a dir, segons els termes de l’Organització Mundial de Comerç.