Dol al país llatinoamericà

Mor a 80 anys l’expresident de l’Uruguai Tabaré Vázquez

  • L’excap d’Estat va ser al capdavant del país en dues ocasions
  • Va ser el primer president d’esquerra en la història uruguaiana
(FILES) In this file photo taken on March 01  2015 Uruguay s new President Tabare Vazquez waves during his inauguration ceremony at Plaza Independencia square in Montevideo  - Left-wing Vazquez  who ruled Uruguay in the 2005-2010 and 2015-2020 periods and was treated for lung cancer in 2019  dies on December 6  2020  (Photo by Pablo PORCIUNCULA   AFP)

(FILES) In this file photo taken on March 01 2015 Uruguay s new President Tabare Vazquez waves during his inauguration ceremony at Plaza Independencia square in Montevideo - Left-wing Vazquez who ruled Uruguay in the 2005-2010 and 2015-2020 periods and was treated for lung cancer in 2019 dies on December 6 2020 (Photo by Pablo PORCIUNCULA AFP) / PABLO PORCIUNCULA

1
Es llegeix en minuts

L’expresident de l’Uruguai, Tabaré Vázquez, ha mort a 80 anys després d’una llarga malaltia. L’agost de 2019, quan encara era president, Vázquez va anunciar que li va ser detectat un nòdul pulmonar amb «característiques molt fermes» i que podia tractar-se d’«un procés maligne».

Vázquez es va convertir en el primer mandatari d’esquerra en la història de l’Uruguai al guanyar les eleccions com a candidat del Front Ampli, i va ocupar la direcció de l’Estatdurant dos mandats no consecutius: de 2005 a 2010 i de 2015 a 2020.

El passat 1 de març, després de finalitzar el seu segon període com a president, va entregar la banda presidencial a Lacalle Pou, del Partit Nacional (de centredreta), amb qui al desembre havia viatjat a l’Argentina per a la presa de possessió d’Alberto Fernández enun gest d’estabilitat institucional,malgrat la seva diferent ideologia.

Reaccions

Els diferents lideris llatinoamericans han expressat la seva pena i condolences per la mort de l’exmandatari. «Se n’ha ant un company fill dels treballadors que va fer el seu avenir, la seva carrera, però mai va poder desprendre’s del que era el seu compromís social», ha dit el que va ser el seu antecessor en el càrrec,José Mújica.

Notícies relacionades

L’expresident del Brasil, d'altra banda, Luiz Inácio Lula da Silva, ha recordat que els dos van estar al capdavant dels seus respectius països alhora. «Avui he perdut un amic estimat, meu i del Brasil. La meva solidaritat i sentiments als familiars, amics, i al poble uruguaià», afirma Lula en un comunicat al costat d’una foto en la qual tots dos apareixen de vestit, estrenyent-se les mans en un balcó amb vista al Río de la Plata.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ressaltat en un missatge a Twitter el «compromís» del Tabaré Vázquez amb «el seu país, que va governar amb i per a la ciutadania. La seva gestió deixa a l’Uruguai un enorme llegat de drets i polítiques socials».

Temes:

Uruguai