coronavirus al nord d’Europa

Suècia tancarà els instituts fins al gener per l’augment de contagis

La mesura, que serà vigent des de dilluns fins al 6 de gener, pretén provocar un efecte «ralentitzador» de la propagació del virus

  • El director de l’Agència de Salut Pública (FHM) ha dit que els nivells són especialment alts en els alumnes de secundària 
  • També s’ha limitat a vuit el nombre de persones en reunions públiques
zentauroepp56005231 coronavirus suecia201202141037

zentauroepp56005231 coronavirus suecia201202141037 / TT NEWS AGENCY

2
Es llegeix en minuts

El Govern suec va anunciar aquest dijous el tancament temporal per un mes dels instituts i la implantació de l’ensenyament a distància davant l’empitjorament de la situació epidemiològica per la segona onada de coronavirus, que ja s’ha cobrat més de 7.000 morts.

La mesura, que estarà vigent des de dilluns fins al 6 de gener, pretén provocar un efecte «ralentitzador» de la propagació del contagi, va explicar el primer ministre, el socialdemòcrata Stefan Löfven.

«Confio que els alumnes de secundària siguin llestos i entenguin que això no són unes vacances de Nadal prolongades. No hi ha barra lliure per fer festes amb els amics, continuareu tenint ensenyament i haureu d’estudiar. Insto tots els pares a parlar amb els fills de la importància de seguir les recomanacions», va afirmar Löfven.

El director de l’Agència de Salut Pública (FHM), Johan Carlson, va afegir que el nivell de contagi és especialment alt en els alumnes de secundària i que la mesura busca també reduir les aglomeracions, sobretot en el transport col·lectiu.

Estratègia laxa

Suècia, que ha optat per una estratègia més laxa des de l’inici de la pandèmia amb moltes recomanacions i alguna prohibició, ha fet un gir en les últimes setmanes, amb un paper més protagonista del Govern i diverses restriccions noves.

Així, s’ha limitat a vuit el nombre de persones en reunions públiques, es prohibeix la venda d’alcohol a partir de les 22 hores, i l’hostaleria i clubs nocturns han de tancar a les 22.30.

El tancament dels instituts, i de les universitats però no de les escoles, ja havia sigut decretat per Suècia la primavera passada, quan el país es va convertir en el més castigat a Escandinàvia, tant en xifres absolutes com relatives. Les autoritats sanitàries sueques han notificat avui 35 morts en les últimes 24 hores, per la qual cosa la xifra total ascendeix a 7.007, i la d’infectats, a 272.643, amb 6.485 nous casos.

«Ens trobem en una espècia de plana des de la setmana passada, tot i que el contagi continua sent alt», va dir en una altra compareixença l’epidemiòleg en cap de l’FHM, Anders Tegnell.

Notícies relacionades

Tegnell va ressaltar, no obstant, que la situació no ha arribat encara als nivells de la primera onada i que la corba d’ingressos hospitalaris de pacients amb coronavirus ha començat a aplanar-se.

Suècia presenta una taxa de mortalitat de 66,76 per cada 100.000 habitants, quatre vegades superior a la de Dinamarca i 10 a la de Noruega, tot i que per sota dels països més afectats com Espanya, Itàlia o el Regne Unit, segons les últimes dades de la universitat nord-americana Johns Hopkins.