Adeu a un referent polític

Europa s’acomiada de l’expresident francès Valéry Giscard d’Estaing

  • Els líders europeus rendeixen homenatge a l’històric impulsor del Sistema Monetari Europeu
  • «Alemanya ha perdut un amic i tots hem perdut un gran europeu», va lamentar la cancellera alemanya Angela Merkel
undefined56070662 files  this file photo taken on june 20  2019 shows former f201202232101

undefined56070662 files this file photo taken on june 20 2019 shows former f201202232101 / JACQUES DEMARTHON

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

President de França entre 1974 i 1981,Valéry Giscard d’Estaing va morir aquest dimecres als 94 anysper complicacions relacionades amb laCovid-19. «Se’n va en temps tempestuosos, víctima d’aquest mal contra el qual lluitem i que ha trastornat el món», va lamentarEmmanuel Macronen un missatge dirigit a la nació per rendir homenatge a «una figura centralen la història de la nostra República». 

«Pertanyo a una generació que va néixer sota la seva presidència i que, sens dubte, no sempre va valorar fins a quin puntValéry Giscard d’Estaingva canviarFrança per a ella», va continuar Macron en el seu homenatge al president més jove de la història de la V República ‑tenia només 48 anys quan es va convertir en cap d’estat-, fins a la irrupció de qui avui li dedica aquestes paraules i en qui molts veuen un calc.

El primer ministre Jean Castex també va saludar amb «emoció» la «memòria» de Valéry Giscard d’Estaing, «home de progrés» i «llibertat», les «reformes socials de la qual continuen sent de gran actualitat», especialment per a les dones i els més joves, va comentar a l’agència de premsa AFP, fent referència a la despenalització de l’ avortament , l’aprovació deldivorciper consentiment mutu i la reducció de lamajoria d’edat als 18 anys, reformes dutes a terme sota la seva batuta. 

«Un gran europeu»

Dos dels seus successors al capdavant de la V República,Nicolas Sarkozy iFrançois Hollandetampoc van perdre l’oportunitat de rendir homenatge alGrand Old Man (GOM) de la política francesa –com sovint es referia a si mateix-, recordant la seva contribució en la construcció europea. «Amb gran tristesa m’assabento de la mort de Giscard d’Estaing, que va treballar tota la seva vida per reforçar els llaços entre les nacions europees, va buscar i va aconseguirmodernitzar la vida políticai va dedicar la seva gran intel·ligència a l’anàlisi dels problemes internacionals més complexos», va escriure Sarkozy a les seves xarxes socials. 

En la mateixa línia,François Hollandeva rendir homenatge «a un home d’Estat que va triar obrir-se al món i que pensava queEuropa era la condició perquè França fos més gran». En efecte, al costat del canceller alemanyHelmut Schmidt, Giscard d’Estaing va impulsar la creació delSistema Monetari Europeu (SME), element essencial de la convergència econòmica a Europa, i entre tots dos van promoure una sèrie de trobades entre les potències industrials que desembocaria en la creació del G-7. Recordant la influència i la recerca de conciliació del mandatari francès en la construcció del projecte europeu, la mateixa cancellera alemanyaAngela Merkelva lamentar la mort de l’expresident: «França ha perdut un home d’Estat, Alemanya, un amic i tots hem perdut un gran europeu». 

«Un modernitzador»

En aquesta jornada d’homenatges i commemoracions, lapolítica exteriorde Giscard va ser recordada una vegada i una altra pels líders europeus, així com els seus anys d’eurodiputat i el seu paper com a president de la Convenció sobre el Futur d’Europa, encarregada de redactar el fallit projecte de Constitució Europea. «Avui plorem per un gran europeu que continuarà inspirant-nos», va escriure la presidenta de la Comissió Europea,Ursula von der Leyen. «Al seu cor, els destins de França i Europa estaven estretament vinculats». «Li devem molt», va resumir el líder de la diplomàcia europea,Josep Borrell. «Al llarg de la seva vida va treballar per enfortir la construcció d’Europa». Sens dubte, el mandatari, conservador i reformista, passarà a la història com un europeista convençut.

Fins i tot el primer ministre britànic Boris Johnson, principal protagonista de la ruptura delRegne Unitamb laUE, va saludar a través de Twitter a «ungran modernitzadorde França [...] Durant la seva presidència, també va ser l’arquitecte del que es va convertir en el G-7», va recordar el paladí delBrexit

«El seu prisma d’esquerres ens oposava en temes importants amb conseqüències nefastes. Saludo, no obstant, la seva memòria amb una forma de nostàlgia», va escriure el líder ultradretà francèsJean-Marie Le PenaTwitter

Un adeu íntim

Notícies relacionades

Seguint els desitjos del difunt president, el seu funeral tindrà lloc «en la més estricta privacitat familiar», segons va fer saber el seu entorn. Si bé, una jornada de duel nacional tindrà lloc el pròxim dimecres a França, com va anunciar el mateix Macron.

El pròxim 2 de febrer, data d’aniversari de l’exmandatari, el Parlament Europeu a Estrasburgorganitzarà una jornada per recordar un dels seus més ferms i convençuts defensors.