RELACIONS CONTROVERTIDES

Una empresa estatal de Bielorússia que va represaliar els seus treballadors va exposar maquinària agrícola a Lleida

MTZ Belarus, que va acomiadar una cinquantena de treballadors en vaga, va estar present en la Fira de Sant Miquel

La Fira de Lleida evita fer comentaris i només explica, de forma extraoficial, que no es poden investigar «totes les companyies» que participen en l'esdeveniment

zentauroepp56044277 mtz belarus201130135554

zentauroepp56044277 mtz belarus201130135554

3
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas / Marc Marginedas

MTZ Belarus, un dels principals conglomerats industrials de Bielorússia, propietat del Govern d’Aleksándr Lukaixenko i dedicada a la fabricació de tractors, va participar el setembre passat a la Fira de Sant Miquel, un saló dedicat a la maquinària agrícola que s’organitza anualment a Lleida, malgrat el rellevant paper que va tenir la direcció de l’empresa en la repressió posterior a les eleccions presidencials de l’agost, qualificades de «fraudulentes» per l’oposició.

Segons han denunciat des de Minsk a EL PERIÓDICO treballadors de la companyia, una cinquantena de companys que es van declarar en vaga com a gest de solidaritat amb els manifestants empresonats i apallissats per la policia van ser fulminantment acomiadats en els dies següents als comicis. La Fira de Lleida, organitzadora d’aquesta important cita comercial, que compta amb finançament de la Generalitat de Catalunya, ha declinat respondre als reiterats missatges i trucades realitzats per aquest diari.

Fonts de la institució lleidatana tan sols han explicat, de forma extraoficial, que «no és possible» investigar «totes les empreses» que acudeixen a la fira. «Imaginin-s’ho, seria com demanar als organitzadors del World Mobile Congress que examinessin els seus participants», han precisat. Al marge d’aquestes declaracions sota anonimat, no ha sigut possible recollir cap informació addicional sobre les activitats de MTZ Belarus en terra català a principis de tardor, les possibles vendes o contractes tancats, ni tampoc sobre la intenció de la fira de continuar convidant l’empresa bielorussa en cites futures o no.

Tot el que s’ha pogut conèixer de la participació de MTZ Belarus a Lleida ha sigut obtingut a través de l’associació RAZAM Bielorrussos de Catalunya, que van enviar diverses cartes a la fira, que van quedar sense resposta, i fins i tot van portar a terme accions de protesta a Lleida mateix durant la celebració de l’esdeveniment. «Vam veure en un diari dos dies abans de l’inici de la fira un anunci sobre la presentació de MTZ; vam decidir convocar una protesta amb el màxim de persones permès per les restriccions de la pandèmia: 10», ha explicat Lena Turava, presidenta de l’organització. «Ens vam manifestar davant del recinte, però ells es van escapar per la porta de darrere», ha continuat. RAZAM ha identificat a través de les xarxes socials un dels directius que van acudir a Catalunya. Es tracta de «Serguei Anatólievitx Abramenko», vicepresident de la secció de qualitat. 

Temor entre la plantilla de MTZ

Notícies relacionades

Des de la capital bielorussa, Vadim Paidim, un dels treballadors vaguistes, ha explicat a través del telèfon com la direcció de l’empresa ha col·laborat amb el règim de Lukaixenko en la repressió. «A mi em va detenir la policia en el mateix lloc de treball, i vaig estar a la presó durant tres dies; tement ser arrestat de nou sota acusacions més greus, no vaig anar a treballar durant una jornada; quan vaig anar-hi l’endemà, em van comunicar l’acomiadament. La raó oficial: absència injustificada», explica. Segons els seus càlculs, des de l’agost, «uns 50 treballadors han sigut acomiadats o obligats a firmar cartes de renúncia» per motius similars. Paidim sosté que entre la plantilla s’ha estès un sentiment de temor: «Alguns temen perdre la feina i no creuen que el fons de solidaritat pugui ajudar les seves famílies a no passar gana, d’altres no creuen que la vaga pugui donar cap resultat». 

Malgrat que la participació de MTZ Belarus a Lleida no viola les sancions decretades per la UE contra el règim de Lukaixenko, tant Dólgova com Paidim han recolzat mesures per impedir que l’empresa pugui vendre maquinària a Catalunya, apel·lant a l’ètica. «No puc creure que les autoritats [de Catalunya] col·laborin amb un règim així; o no saben el que passa o no ho entenc; en un país democràtic, com a mínim no és ètic», ha criticat Dólgova. «Per a mi és una qüestió difícil; com a treballador vull que els nostres tractors es venguin per tot el món i que el nostre treball sigui reconegut, però alhora MTZ paga la dictadura», ha admès Paidim.