ELECCIONS EUA

Trump indulta el seu exassessor de seguretat nacional Michael Flynn

El perdó, àmpliament esperat, s'anticipa com el primer d'alguns del president abans que surti de la Casa Blanca

Justícia ja havia retirat els càrrecs contra el general, que va admetre dues vegades haver mentit a l'FBI sobre els seus contactes amb Rússia

U.S. President Donald Trump (L), seated at his desk with National Security Advisor Michael Flynn (2nd R) and senior advisor Steve Bannon (R), speaks by phone with Australia’s Prime Minister Malcolm Turnbull in the Oval Office at the White House in Washington, U.S. January 28, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

U.S. President Donald Trump (L), seated at his desk with National Security Advisor Michael Flynn (2nd R) and senior advisor Steve Bannon (R), speaks by phone with Australia’s Prime Minister Malcolm Turnbull in the Oval Office at the White House in Washington, U.S. January 28, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst / JONATHAN ERNST (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Definint-lo com «un gran honor», el president sortint dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat via tuit aquest dimecres que atorga un «indult total» a Michael Flynn, el general que va ser breument el seu primer assessor de seguretat nacional, que va admetre dues vegades haver mentit a l’FBI sobre els seus contactes amb l’ambaixador de Rússia a Washington durant la transició el 2016.

Flynn, que en aquestes converses va suggerir a l’ambaixador Sergei Kyslyak que Moscou no respongués a les sancions que havia imposat Barack Obama per la ingerència en les eleccions prometent una millor relació durant la presidència de Trump, va ser l’únic càrrec de la Casa Blanca imputat en la investigació del fiscal especial Robert Mueller. L’indult per part de Trump, que s’anticipa com el primer d’alguns del republicà abans que abandoni la presidència el 20 de gener, era àmpliament esperat.

Ja al maig, en un moviment sense gairebé precedents, el Departament de Justícia dirigit per William Barr va retirar els càrrecs contra Flynn. Aquell pas va deixar atònits nombrosos juristes, incrèduls davant una decisió així quan el mateix Flynn havia admès dues vegades el seu delicte. També va indignar els demòcrates, que van tornar a assenyalar l’extrema politització de Justícia sota el mandat de Trump i amb la col·laboració de Barr. Per al president i els conservadors, no obstant, va ser una victòria més en el seu intent de definir la investigació de Mueller i l’‘impeachment’ com una «caça de bruixes política» i una «traïció».

Notícies relacionades

Abans que Trump anunciés l’indult a Twitter, el congressista demòcrata Adam Schiff, que presideix el comitè d’intel·ligència de la Cambra baixa i va ser un dels protagonistes de l’‘impeachment’, havia dit que un perdó per a Flynn «parlaria malament de la democràcia» nord-americana. Després de l’anunci, Schiff ha tuitejat que el president «repetidament ha abusat del poder d’indult per premiar amics i protegir els que l’encobreixen».

Trump ja va commutar aquest estiu la pena de presó del seu amic i assessor Roger Stone, que havia sigut condemnat per mirar d’obstruir la investigació del ‘Rusiagate’.