ELECCIONS EUA

Biden: «Aquest no és el tercer mandat d'Obama»

En la seva primera entrevista com a president electe el demòcrata insisteix en la idea que «els Estats Units han tornat»

Indica que la potencial persecució en els tribunals de Trump no és la seva prioritat i promet que no polititzarà Justícia

biden / periodico

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

«Els Estats Units han tornat». Aquest és el missatge que va comunicar aquest dimarts el president electe Joe Biden tant en la presentació de sis membres que ha elegit per al seu gabinet com en la seva primera entrevista televisiva des de la seva victòria contra Donald Trump, concedida a la NBC. En aquesta conversa va defensar també que, malgrat recórrer per al gabinet a persones que van exercir papers destacats en l’última administració demòcrata, no es tracta d’una simple continuació. «Aquest no és el tercer mandat d’Obama», va dir Biden, que va recalcar que ens «enfrontem a un món totalment diferent», en què «Trump ha canviat el panorama».

És en el contrast amb el president sortint i la seva presidència on Biden està posant bona part del seu focus per delinear com serà la seva presidència. I contrasta l’«Amèrica primera» de Trump que veu com l’mèrica sola» amb una filosofia en la qual els EUA tornaran a estar «al cap de taula», com un «constructor de coalicions». Com ja va fer en altres intervencions públiques des de la seva elecció, Biden va tornar a assegurar que en les seves converses amb més de 20 líders estrangers està detectant «satisfacció i entusiasme perquè els EUA reafirmin el seu paper».

Missatge d’unitat

El president electe va reiterar també la seva voluntat que el país torni a unir-se i va insistir que «s’ha d’acabar el vidriol en el diàleg polític». Ho va fer al ser preguntat sobre si estaria disposat a incloure en el seu gabinet algun membre del partit republicà, una opció que va deixar oberta. I va dir que vol que el seu govern representi l’«espectre públic americà i del Partit Demòcrata», tot i que va utilitzar l’argument de necessitar que en el Congrés es mantinguin «líders forts» per aplicar la seva agenda «ambiciosa i progressista» per eludir respondre si trucaria per al seu equip a senadors a l’ala esquerra com Bernie Sanders o Elizabeth Warren.

Notícies relacionades

Biden tampoc va voler contestar directament a l’interrogant sobre les potencials investigacions a Trump una vegada que abandoni la presidència. Es va limitar a marcar també distàncies amb el republicà i va fer una promesa: «No utilitzaré el Departament de Justícia com a vehicle», un dard a la politització d’aquest departament que va fer Trump. I aquí, una vegada més, volent-ho o sense voler-ho, va aparèixer un altre fil de connexió amb Obama, que també va ignorar quan va arribar a la Casa Blanca les veus que demanaven investigacions de les accions de l’Administració de George Bush.

Aquest dimecres el president electe oferirà un discurs en el marc de la festa d’Acció de Gràcies, que se celebra aquest dijous, per parlar dels «sacrificis compartits» que els nord-americans estan fent enmig de la crisi del coronavirus, una pandèmia que ja ha deixat uns 260.000 morts als EUA i que torna ara a castigar amb força el país, amb un augment de casos en 47 dels 50 estats.