EXCOLÒNIA BRITÀNICA

Tres activistes hongkonguesos es declaren culpables pel setge a una comissaria

Els atacs a edificis policials van integrar la litúrgia quotidiana de les protestes de fa un any

zentauroepp55959317 inter201123143643

zentauroepp55959317 inter201123143643 / PETER PARKS

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Tres activistes hongkonguesos s’enfronten a penes de fins a cinc anys de presó després d’haver-se declarat culpables d’intervenir en el llarg violent setge a una comissaria durant les protestes de l’any passat a l’excolònia. El tribunal ha ordenat mantenir en custòdia Joshua WongIvan Lam i Agnes Chow fins que la sentència es publiqui, dimecres que ve. 

Els dos primers han canviat la seva declaració abans que comencin els sis dies de fase oral del judici, després d’haver sigut convençuts pels seus advocats que era l’opció més raonable. Wong ha admès que va organitzar una assemblea il·legal i va incitar a afegir-se a les masses. Lam també ha reconegut el càrrec d’incitació i Chow ja s’havia declarat culpable anteriorment.  

Els fets que es jutgen aquesta setmana corresponen només al 21 de juny, però els atacs a les comissaries van integrar la litúrgia quotidiana de les protestes. Els manifestants s’arremolinaven davant les instal·lacions per impedir l’entrada i sortida dels agents, llançaven ous i pedres i n’incendiaven les portes. Els activistes antigovernamentals i la policia es van enfrontar durant set mesos als carrers de l’excolònia intercanviant-se gasos lacrimògens per maons i còctels molotov fins que el cansament, el coronavirus i la nova llei de seguretat promulgada des de Pequín van tornar la calma. 

Escurçar les penes

«Tot i que són culpables, espero que el tribunal tingui en compte el seu grau de participació en els fets», ha manifestat l’advocat de dos dels acusats. Tots tres donaven per descomptat que acabarien a la presó i han ajustat la seva estratègia processal per aconseguir condemnes més curtes. Als acusats els ha beneficiat que els fets es produïssin abans de l’entrada en vigor de la llei de seguretat nacional, que preveu fins i tot la cadena perpètua per a la versió més agreujada d’aquests càrrecs. La llei, que també condemna l’independentisme i la col·laboració amb forces estrangeres, va aconsellar Wong dissoldre ràpidament Demosisto, la seva formació política

«El nostre cas és relativament irrellevant», ha dit avui a les portes del jutjat. «Sota la continuada campanya de repressió contra els ciutadans de Hong Kong, generacions de joves van des de les protestes a la presó per salvaguardar la llibertat del lloc on van néixer», ha afirmat. 

Wong és un vell conegut de l’escena activista i política hongkonguesa malgrat que només té 24 anys. Es va iniciar en la seva adolescència en campanyes socials i aviat va derivar a la lluita contra la influència creixent de l’interior en els assumptes locals. Va cultivar la seva reputació com a líder durant la Revolució dels Paraigües, micròfon en mà entre la massa, en aquell moviment d’un lustre enrere de les brases del qual van sorgir les protestes de l’any passat. Ja ha passat per la presó i és tan glossat com a incansable lluitador per la llibertat per una meitat de la població com injuriat per l’altra, que el veu com un agent al servei de les potències estrangeres per desestabilitzar Hong Kong i no li perdona les seves negatives a condemnar ni tan sols els episodis més violents dels manifestants.  

Notícies relacionades

Les protestes passades van sacrificar el lideratge per eludir les condemnes però la premsa estrangera continuava recorrent a la seva mediàtica figura i era complicat treure’l uns minuts entre l’allau de sol·licituds

Wong és un altre símptoma de la irresoluble polarització social. Uns agraeixen que la llei de seguretat hagi portat la calma a un territori que es va consumir en flames durant gairebé un any, amb baralles gairebé diàries que van devastar l’economia i la convivència. Uns altres la jutgen com l’últim clau al taüt de la fórmula «un país, dos sistemes» que blindava les llibertats i drets que els singularitzen de la resta de la Xina. 

Temes:

Hong Kong