ESCRIPTORA DE VIATGES

Mor Jan Morris, la periodista que va anunciar la conquesta de l'Everest

Va inventar un codi perquè el seu diari sabés la notícia abans que la competència

undefined8332884 writer jan morris reacts during an interview with reuters in201120225857

undefined8332884 writer jan morris reacts during an interview with reuters in201120225857 / WRITER JAN MORRIS REACTS DURING AN INTERVIEW WITH REUTERS IN NEW

2
Es llegeix en minuts

La periodista britànica Jan Morris, que va donar al ‘Times’ l’exclusiva sobre la conquesta de l’Everest, va morir divendres als 94 anys, segons va anunciar el seu fill en un comunicat.

«Aquest matí a les 11.40 hores, l’autora i viatgera Jan Morris va començar el seu viatge més llarg. Deixa enrere la seva companya de tota la vida, Elizabeth», va declarar Thomas, citat per la BBC.

Morris, que va canviar oficialment de gènere el 1972, va saltar a la fama per haver transmès a la seva redacció la històrica exclusiva de la conquesta de l’Everest el 1953, gràcies a un missatge xifrat. Aleshores, hi havia una ferotge competència entre diaris, però el ‘Times’ era l’únic que tenia un periodista en l’expedició, James Morris, que als 27 anys descobria l’alpinisme.

Missatgers locals s’encarregaven de portar a peu els seus missatges a través de la muntanya, però tement que els seus articles fossin interceptats per la competència, la reportera transgènere va inventar un codi: «Males condicions de neu» volia dir «es va vèncer l’Everest». «Vent encara molest» significava «l’intent de vèncer l’Everest ha sigut abandonat». Cada alpinista tenia igualment el seu nom en codi.

Hillary i Tenzing hi van arribar

Així, el 31 de maig de 1953, Morris enviava un missatge en aparença anodí: «Males condicions de neu, per això l’expedició ha abandonat el camp avançat el 29 i espera millores si tot va bé». Per als iniciats, el missatge cobrava un altre sentit: «Everest, vençut el 29 de maig per Hillary i Tenzing».

L’endemà al matí, la gran multitud que esperava la coronació d’Isabel II coneixia en la primera edició del ‘Times’ que dos homes havien plantat la bandera britànica al «sostre del món».

Notícies relacionades

Diversos anys després d’aquesta exclusiva, Jan Morris va abandonar el periodisme per dedicar-se a la literatura. Va escriure més de 40 llibres, inclosos obres d’història de l’Imperi britànic i, sobretot, molta literatura de viatges.

I com a dona transgènere, l’escriptora va oficialitzar la seva transició el 1972, adoptant definitivament el nom de Jan, en una època en què la transició no era menys gesta que la de Hillary i Tenzing. Va plasmar la seva trajectòria vital a l’obra autobiogràfica ‘Enigma’. A més de la seva companya de tota la vida, Elizabeth, amb qui es va casar i va divorciar sent home, i es va tornar a casar sent dona, deixa cinc fills.