ELECCIONS EUA

Biden denuncia el rebuig de Trump d'iniciar la transició en la pandèmia: «Més gent pot morir si no ens coordinem»

biden / periodico

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La negativa de Donald Trump a iniciar la transició de poder després d’haver perdut les eleccions als Estats Units té greus conseqüències, especialment quan la pandèmia de coronavirus continua colpejant amb força al país. L’hi ha recordat aquest dilluns el president electe, Joe Biden, que en una roda de premsa ha assegurat taxatiu: «Més gent pot morir si no ens coordinem».

Biden ha contestat preguntes dels periodistes després de mantenir amb la vicepresidenta electa Kamala Harris una reunió amb líders empresarials i sindicals i oferir un discurs sobre els seus plans econòmics. I tot i que en aquesta mateixa compareixença ha insistit com ja fes la setmana passada que la negativa de Trump a posar en marxa la transició és «més enutjós per al país que debilitant» per a la seva capacitat de posar-se en marxa, també ha criticat les accions del president i del Partit Republicà, que està habilitant l’enroc del president.

Biden ha assenyalat, com a exemple, que sense la coordinació d’una transició normal l’Administració entrant es veurà «retardada» i haurà perdut un mes i mig per planificar el combat contra la pandèmia.

Aquest mateix dilluns, quan Moderna ha anunciat una efectivitat de gairebé el 95% en la seva vacuna experimental, Biden havia reaccionat a Twitter amb «esperança» però també recordant que queden mesos i cal mantenir les mesures de protecció com el distanciament social i ús de mascaretes. I és el mateix missatge que ha llançat en la compareixença a Wilmington (Delaware), on ha tornat a utilitzar la imatge que s’acosta un «hivern molt fosc» tot i que també ha dit: «Serà difícil però ho farem».

«¿Què dimonis els passa?»

Notícies relacionades

L’enfocament del president electe es mou als antípodes del de Trump i el demòcrata no ha escatimat crítiques. Ha qualificat, per exemple, de «totalment irresponsable» que el president i els seus assessors ataquin líders d’estats que estan imposant noves restriccions en negocis per mirar de frenar l’escalada de contagis. «¿Què dimonis els passa?», ha preguntat retòricament.

Biden ha mostrat el seu recolzament a un mandat nacional sobre l’ús de les màscares i ha apressat també que el Congrés ajudi milions de nord-americans que han perdut hores d’ocupació o salari i treball aprovant «ràpidament», «no demà sinó avui», un nou paquet d’ajuts. El model que proposa és la llei HEROES dotada amb tres bilions de dòlars que van aprovar els demòcrates a la Cambra Baixa però que no accepten els republicans en control del Senat. «La idea que el president està jugant a golf i no fent res sobre això escapa a la meva comprensió», ha declarat.