DRETS HUMANS

La mort d'un jove sota custòdia policial atia les protestes a Bielorússia

Milers de persones tornen al carrer després de la mort de Roman Bondarenko en un hospital de Minsk per lesions cerebrals

zentauroepp55852986 minsk  belarus   12 11 2020   belarusians bring flowers and 201113204025

zentauroepp55852986 minsk belarus 12 11 2020 belarusians bring flowers and 201113204025 / STR

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Milers de persones han participat aquest divendres en diversos actes ciutadans a Minsk i altres ciutats de Bielorússia en protesta per la mort sota custòdia policial de Roman Bondarenko, un jove de 31 anys que havia sigut detingut dimecres mentre s’encarava amb uns agents de paisà que treien d’un pati d’esbarjo banderes blanc-i-vermelles, el símbol de l’oposició. El Roman va morir poques hores després del seu arrest en un hospital de la capital, degut, segons l’oposició, a lesions cerebrals producte dels maltractaments a què va ser sotmès mentre va estar captiu.

Centenars de persones van respondre a la crida de la líder opositora Svetlana Tikhanóvskaia, refugiada a Lituània, i van anar en silenci fins a l’escenari de l’aldarull –un lloc icònic del moviment contestatari bielorús– omplint-lo de flors. A diverses avingudes de la capital, es van formar grans cadenes humanes per expressar la indignació ciutadana. Segons testimonis recollits per l’agència France Presse, els participants portaven insígnies blanc-i-vermelles o llaços negres, i feien amb els dits el signe de la victòria mentre els conductors dels vehicles que passaven feien sonar els clàxons.  «Aquest home ha mort perquè volia viure en un país lliure», ha denunciat Tikhanóvskaia en un missatge de vídeo. 

Notícies relacionades

Segons la versió oficial esgrimida pel Comitè d’Investigació, Bondarenko ja mostrava ferides corporals en el moment de l’arrest, a més de presentar símptomes d’«intoxicació per alcohol». Fonts mèdiques consultades sota l’anonimat pel portal de notícies Tut.by han desmentit taxativament aquesta versió dels fets, i han assegurat que en el moment de la seva arribada a l’hospital, el jove presentava greus lesions cerebrals.  

Intensa repressió

Més de 18.000 ciutadans han sigut detinguts a Bielorússia des del començament de les protestes, que van arrencar després de les eleccions presidencials de l’estiu passat, segons l’oenagé Vesna. Centenars  han denunciat haver sigut objecte de pallisses per part de les forces de l’ordre, en alguns casos amb el resultat de mort.  Malgrat la repressió, diumenge rere diumenge continuen les manifestacions opositores que denuncien la «falsificació» dels resultats dels comicis.