SITUACIÓ CRÍTICA

Les imatges de la fam al Iemen

Segons les Nacions Unides, la malnutrició del poble iemenita està en nivells mai vistos i un de cada quatre infants la pateix

undefined55841145 file photo  a woman holds her malnourished daughter at a mal201112123321

undefined55841145 file photo a woman holds her malnourished daughter at a mal201112123321 / KHALED ABDULLAH

1
Es llegeix en minuts
Efe

Alts funcionaris de les Nacions Unides van advertir aquest dimecres que el Iemen està en un «compte regressiu cap a la catàstrofe» després d’anys de malnutrició provocada pel conflicte i que si la comunitat internacional mira cap a una altra banda el país «s’enfonsarà en una devastadora fam en qüestió de pocs mesos».

En una sessió telemàtica de consultes del Consell de Seguretat sobre la situació al Iemen, el director executiu del Programa Mundial d’Aliments, David Beasley, va explicar que «hi ha una combinació tòxica de violència en augment, caiguda aguditzada de l’economia i la divisa, i la Covid-19, que està elevant la misèria a un altre nivell».

«Estem en un compte regressiu cap a la catàstrofe al Iemen», va dir Beasley, que va instar els líders mundials a adonar-se del «desastre humanitari que està en curs» i va considerar que «si triem mirar a una altra banda, no hi ha dubte que el Iemen s’enfonsarà en una fam devastadora en qüestió de mesos».

Un control de malnutrició a un infant / europa press

Un de cada quatre nens

Segons el diplomàtic, la malnutrició del poble iemenita està en nivells mai vistos i un de cada quatre infants la pateix. El cap humanitari de l’organització, Mark Lowcock, també va alertar als quinze estats membres de l’òrgan sobre aquest problema i va assegurar que la tasca més urgent és evitar que s’estengui una fam al país, per això el món ha de proveir fons que permetin protegir la població civil i enviar ajuda humanitària.

Per la seva banda, Martin Griffiths, l’enviat especial de l’ONU per al Iemen, va dir que ha estat treballant amb cada una de les parts del conflicte per trobar solucions, però que el seu paper és el de mediador, no de negociador, per això espera que prenguin «decisions finals» sobre la declaració conjunta, que portaria un alto el foc.

Notícies relacionades

El conflicte armat va començar al Iemen el 2014, quan els rebels houthis es van alçar en armes contra el Govern del president Abdo Rabu Mansur Hadi i van prendre la capital, Sanà.

El març del 2015 la coalició liderada per l’Aràbia Saudita va iniciar la seva intervenció militar en recolzament de Hadi, i va fer que la violència s’agreugés i la guerra prengués una dimensió regional. 

Temes:

Iemen Fam