Eleccions als EUA

López Obrador es resisteix encara a reconèixer Biden

El cap d'Estat mexicà apel·la a la prudència mentre es pronuncia la justícia dels EUA sobre un possible frau electoral

zentauroepp55820012 ciudad de m xico m xico   09 11 2020   fotograf a cedida por201110131633

zentauroepp55820012 ciudad de m xico m xico 09 11 2020 fotograf a cedida por201110131633 / PRESIDENCIA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Mentre la majoria de la comunitat internacional ha felicitat ja per la seva victòria Joe Biden als EUA, Mèxic «espera els resultats oficials». El president esquerrà Andrés Manuel López Obrador ha dit que no té «cap problema» amb el «possible» president Joe Bien, però que s’ha d’esperar que es resolguin tots els dictàmens judicials sobre les eleccions. 

En la seva compareixença diària, el mandatari mexicà ha insistit a «actuar amb prudència» i a seguir el mandat constitucional de «no intervenció i d’autodeterminació  dels pobles», i ha afegit que ell tampoc vol ingerència estrangera en els assumptes mexicans. El mandatari ha dit que reconeixerà «el que es decideixi en les instàncies competents als Estats Units».

López Obrador ha explicat: «No estem a favor de cap partit als Estats Units, tenim molt bona relació amb el Govern del president Donald Trump perquè hi ha hagut una relació de respecte, de no intervenció, i no tenim cap diferència amb el candidat del Partit Demòcrata, el senyor Biden». Va remarcar que qualsevol que sigui el resultat als Estats Units, el seu més gran soci comercial i amb qui comparteix una frontera de més de 3.000 quilòmetres, buscarà mantenir una bona relació amb el futur inquilí de la Casa Blanca.

Mantenir bones relacions amb Trump

Notícies relacionades

Mèxic s’ha sumat al Brasil, Rússia i la Xina a no reconèixer la victòria de Biden per ara. Per a alguns analistes, aquesta decisió deixa Mèxic en una posició feble davant el futur Govern de Biden. Contra tot pronòstic i malgrat els insults del mandatari nord-americà contra Mèxic i els migrants, López Obrador i Trump han mantingut fins ara una bona sintonia basada en el fet que tots dos es veuen com a governants «anti-‘establishment’».

Des de l’inici del seu mandat, el president mexicà ha sortit només una vegada del país i va ser per reunir-se amb Trump a la Casa Blanca, on tots dos van celebrar la posada en marxa del nou acord comercial T-MEC i van escenificar una amistat que sembla explicar l’actual postura de Mèxic davant les eleccions dels Estats Units.