Violència contra la dona

La policia mexicana reprimeix amb foc real una protesta feminista

Una manifestació contra els feminicidis a Cancún s'ha saldat amb tres ferits

zentauroepp55823813 inter201110123239

zentauroepp55823813 inter201110123239 / Lourdes CRUZ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Una protesta per l’assassinat  de dues dones el cap de setmana passat a Cancún (Quintana Roo), a Mèxic, va acabar aquest dilluns quan la policia municipal va reprimir els manifestants amb trets i va deixar tres persones ferides, entre les quals dos reporters. El governador de Quintana Roo, Carlos Joaquín González, va dir que reprovava els actes de violència de les autoritats.

Uns 2.000 manifestants van protestar aquest cap de setmana contra l’assassinat de dues dones en menys de 24 hores a Cancún. La marxa va arribar al palau municipal de Cancún per exigir justícia i els manifestants van vandalitzar l’edifici administratiu. La policia va respondre disparant amb armes de foc.

El director per a les Amèriques de l’organització Human Rights Watch, José Miguel Vivanco, va assenyalar a les xarxes socials que els «policies locals van reprimir una protesta amb armes de foc i van intentar arrabassar telèfons i càmeres a periodistes presents». Dos periodistes van ser ferits de bala, així que «les autoritats han d’investigar i castigar-ne els responsables», va afegir.

Actes condemnats

El governador de Quintana Roo, Carlos Joaquín González, va publicar dilluns a la nit a Twitter: «Reprovo totalment la intimidació agressió contra les i els manifestants. Vaig donar instruccions precises de no agressions i no armes en les marxes que s’havien de celebrar el dia d’avui».

Va avançar que investigarà «l’irresponsable  que va donar instruccions diferents i ha provocat tota aquesta situació complicada per a la societat de Quintana Roo». «Actuaré amb fermesa perquè s’apliqui la llei a qui va cometre aquesta agressió», va afegir.

Deu feminicidis al dia

Notícies relacionades

Els cossos de les dues dones assassinades el cap de setmana passat van ser trobats dissabte i diumenge a la nit. La Fiscalia de Quintana Roo va confirmar aquest dilluns la troballa a Cancún del cadàver de la jove de 20 anys Alexis sobre qui s’havia realitzat una alerta de desaparició des del 7 de novembre. Segons la Fiscalia, el cos, que va ser identificat posteriorment pels seus familiars, va ser trobat «amb clars signes de violència».

Després de l’anunci d’aquesta troballa es van convocar accions per denunciar la falta d’efectivitat de les autoritats i el cansament davant els feminicidis i la violència de gènere en un país on cada dia són assassinades, de mitjana, 10 dones. Mèxic va registrar l’any passat 34.608 homicidis dolosos i 1.012 feminicidis, les dades més altes des que hi ha registres.