fet històric

Kamala Harris: «Soc la primera però no seré l'última»

La parella electoral de Biden es converteix en l'única dona en la història dels EUA que arriba al càrrec de vicepresidenta

zentauroepp55801139 la vicepresidenta electe dels eua  kamala harris  durant el 201108221148

zentauroepp55801139 la vicepresidenta electe dels eua kamala harris durant el 201108221148 / Reuters

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Vestida de blanc, símbol del moviment sufragista, va comparèixer Kamala Harris, la primera dona que accedeix a la vicepresidència als Estats Units als 56 anys, 21 menys que Joe Biden. El seu discurs va estar carregat d’emoció i va ser un vibrant homenatge a les generacions de dones que «van aplanar el camí» per a la seva elecció, assegurant que és la primera que accedeix a la vicepresidència, però que no serà «l’última». En el fons i la forma, la seva intervenció va ser una declaració d’intencions. El febrer del 2019, les dones demòcrates en el Congrés ja s’havien vestit de blanc durant el discurs sobre l’Estat de la Unió de Donald Trump.  

L’exfiscal de Califòrnia i després senadora va recordar la llarga lluita de les dones pel dret al vot: «Fa 100 anys amb la 19 Esmena, fa 55 amb la llei del sufragi i ara, el 2020, amb una nova generació de dones que han posat la seva papereta a les urnes i han prosseguit la lluita pel dret fonamental a votar i a ser escoltades».  La seva intervenció va ser també una reivindicació dels seus orígens: filla d’un pare jamaicà professor d’economia i d’una mare oncòloga nascuda a l’Índia que va arribar als Estats Units amb 19 anys. Activista dels drets civils, aquesta investigadora del càncer de mama va morir el 2009.  «No podria haver imaginat que passés ara, però creia profundament en uns Estats Units on seria possible», va dir a una multitud de simpatitzants reunits a Wilmington, Delaware, per celebrar la victòria de la parella demòcrata.  «Penso en ella, en les generacions de dones, negres, asiàtiques, blanques, llatines, nadiues americanes, que van aplanar el camí», va afegir.

Trencar una barrera

La futura vicepresidenta va iniciar la seva intervenció citant l’històric activista pels drets civils i congressista nord-americà, John Lewis, que va morir aquest any: «La democràcia no és un estat, és un acte, només és forta per la voluntat que existeix de lluitar per ella». Harris va elogiar els qui s’han sacrificat tant per la igualtat, la llibertat i la justícia per a tothom, incloses les dones negres, a les quals es menysprea amb massa freqüència però que sovint demostren que són la columna vertebral de la democràcia nord-americana». 

També va rendir homenatge a l’«audàcia» de Joe Biden, que «va trencar una de les barreres més importants» de la societat nord-americana a l’elegir una dona com a candidata a vicepresidenta.  «No seré l’última», va afirmar, «perquè cada nena que mira aquesta nit veu que aquesta és una terra on tot és possible». A més, Harris va tenir un missatge per a tots els nens del país, independentment del seu gènere: «Somiïn amb ambició, liderin amb convicció i atreveixin-se a mirar-se a si mateixos d’una manera en què els altres no els han vist, simplement perquè mai ho han vist abans»

Igualtat i justícia

Notícies relacionades

Harris va afirmar que intentarà ser el vicepresident que Biden va ser per a Barack Obama durant vuit anys: «Lleial, honesta i preparada, despertant-me cada dia pensant en vostès i en les seves famílies», va garantir. Així, es va comprometre a treballar per «salvar vides i derrotar la pandèmia», per reconstruir l’economia i combatre la crisi climàtica i per «eliminar de soca-rel el racisme sistèmic en el sistema de justícia i la societat» del país, un clamor de les protestes d’aquest any als Estats Units

Per Harris, «l’ànima dels Estats Units» estava en joc en aquestes eleccions, que van enfrontar el binomi demòcrata format per ella i Joe Biden contra el republicà que ja ocupava la Casa Blanca, compost per Donald Trump i Mike Pence. «Durant quatre anys us vau manifestar per la igualtat i la justícia, per les nostres vides i pel nostre planeta. I després vau votar i vau enviar un missatge clar: vau triar esperança, decència i veritat per donar peu a un nou dia», va dir Harris als votants, a qui va agrair els vots i el treball durant la campanya.

Temes:

Estats Units