ELECCIONS ALS EUA

Partidaris de Trump i Biden s'encaren davant els centres de recompte de vots

Les protestes s'han repetit en ciutats com Filadèlfia, Phoenix, Las Vegas o Atlanta, i han transcorregut de forma pacífica

Counter protesters gesture at supporters of US President Donald Trump during demonstrations outside of the TCF Center in downtown Detroit, Michigan November 5, 2020. - Former vice president Joe Biden, making his third run at the White House, was tantalizingly close to victory as President Donald Trump sought to stave off defeat with scattershot legal challenges and his campaign insisted he would be reelected. (Photo by SETH HERALD / AFP)

Counter protesters gesture at supporters of US President Donald Trump during demonstrations outside of the TCF Center in downtown Detroit, Michigan November 5, 2020. - Former vice president Joe Biden, making his third run at the White House, was tantalizingly close to victory as President Donald Trump sought to stave off defeat with scattershot legal challenges and his campaign insisted he would be reelected. (Photo by SETH HERALD / AFP) / SETH HERALD (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Reuters

Mentre als centres de recompte de vot dels estats clau, com Pennsilvània o Geòrgia, els treballadors continuen la seva tasca d’escrutini, fora s’amunteguen partidaris de Donald Trump, alguns d’ells armats, i de Joe Biden. Les protestes són en general pacífiques tot i que en algun moment els seguidors del president s’han encarat amb els demòcrates per criticar-los el que el president repeteix en les últimes hores: que li han «robat les eleccions».

Arizona, un dels estats en disputa on Biden porta avantatge a Trump, diversos grups d’ultradretans armats s’han apostat a les portes del departament electoral de Maricopa County, a Phoenix. Tot i que s’han viscut moments de tensió, la cosa no ha anat a més. La policia hi ha intervingut per separar uns partidaris de Trump que havien perseguit i envoltat un home que portava una pancarta en la qual el president apareixia representat com un porc nazi. L’home va agitar la pancarta al costat de l’escenari en el qual estava parlant el conspiranoic d’ultradreta Alex Jones. «Estan intentant robar les eleccions però Amèrica ho sap i està lluitant», ha clamat Jones davant unes 300 persones. 

Filadèlfia (Pennsilvània), els vots electorals de la qual poden donar la victòria directa a Biden, l’ambient era més festiu tot i que els dos bàndols estaven separats per barreres físiques i per una forta presència policial. Partidaris de Biden ballaven al carrer al ritme de la música. «La batalla no ha acabat», corejaven. «No permetrem que els treballadors que compten vots siguin intimidats», deia Bob Posuney, un treballador social jubilat.

Els partidaris de Trump, per la seva banda, esgrimien banderes i pancartes amb els lemes ‘El vot es per al dia de les eleccions’ o ‘Ho sentim, els col·legis estan tancats».

Aquestes mateixes escenes s’han repetit a Atlanta (Geòrgia) o a Las Vegas (Nevada), encara en disputa, i en ciutats on ja ha finalitzat el recompte, com Detroit (Michigan), Milwaukee (Wisconsin), Nova York o Washington. En els seus crits i consignes, els partidaris de Trump han fet seves les denúncies sense cap tipus de base del president, que parla de «frau» i de «vots il·legals». 

Notícies relacionades

A Las Vegas, almenys 400 persones s’han concentrat davant el departament electoral del comtat de Clark. Himnes patriòtics, grans banderes i una figura de Trump gegant han sigut els recursos aportats pels seguidors del president. I a Detroit (Michigan), la policia va haver de separar activistes del Black Lives Matter que s’encaraven amb partidaris de Trump. 

Malgrat els crits, els cara a cara i la tensió, tot ha quedat en això, de moment.