ANALISTA REFUGIAT

Snowden i la seva dona sol·licitaran la nacionalitat russa

La parella, asilats a Moscou des de fa gairebé 7 anys, espera el seu primer fill per al pròxim mes de desembre i no volen que els separin

zentauroepp38677616 edward snowden speaks via video link during the estoril conf201102115013

zentauroepp38677616 edward snowden speaks via video link during the estoril conf201102115013 / RAFAEL MARCHANTE

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Eduard Snowden, l’exanalista de l’Agència Nacional de Seguretat nord-americana que fa set anys va revelar al món els programes de vigilància massiva que feia servir la seva organització, ha iniciat els tràmits per sol·licitar la nacionalitat russa juntament amb la seva dona, Lindsay. La parella, refugiada a Rússia des del 2013, espera el seu primer fill el mes pròxim.

«Després d’anys de separació dels nostres pares, la meva dona i jo no tenim cap desig de ser separats del nostre fill; per aquesta raó, en aquesta era de pandèmies i fronteres tancades, sol·licitarem la doble nacionalitat, la russa i la nord-americana», ha anunciat Snowden en un tuit. «Lindsay i jo continuarem sent nord-americans, i educarem el nostre fill amb tots els valors de l’Amèrica que volem, incloent-hi la llibertat de pensament, i espero el dia en què pugui tornar als EUA, i així la família sencera estarà reunida», ha continuat. Pel fet de néixer en territori rus, el primogènit de Snowden adquireix automàticament la nacionalitat russa.

Notícies relacionades

Fa uns dies, Anatoli Kutxerena, l’advocat rus de l’analista informàtic, va anunciar a l’agència Interfax que el Servei de Migració Rus  li havia concedit la «residència permanent».  La justícia nord-americana reclama a Rússia l’extradició de Snowden, que acusa d’espionatge i robatori de secrets d’Estat, cosa que podria portar-li una pena de 30 anys de presó. Per la seva banda, ha declarat que està disposat a tornar al seu país d’origen i afrontar les demandes de la justícia nord-americana quan existeixi una garantia que serà sotmès a un «judici just».

Vida discreta

A Moscou, Snowden porta una vida discreta. Escriu llibres i treballa com a analista informàtic, oferint videoconferències sobre temes relacionats amb les noves tecnologies i la possible intrusió de l’Estat en la vida privada dels ciutadans gràcies a aquesta. A diferència de Julian Assange, un altre denunciant, ha sabut mantenir les distàncies respecte a l’Estat rus, malgrat ser el seu hoste, i ha arribat a criticar fins i tot les polítiques del Kremlin en temes de drets humans. Fa quatre anys, en una entrevista amb ‘Financial Times’, va condemnar la vigilància del Govern rus als seus ciutadans, i la va qualificar de «costosa corrosiva per als drets individuals», i va denunciar el pirateig dels pirates informàtics russos a les xarxes de seguretat dels EUA.