RÚSSIA I LES ELECCIONS DELS EUA

Putin prefereix Trump, però es prepara per a l'era Biden

El Kremlin contempla els comicis en «estat d'alerta», segons els analistes, i multiplica els gestos de conciliació cap al candidat demòcrata

Les relacions entre Washington i Moscou continuaran sent dolentes, independentment de qui guanyi, tot i que l'agenda de Biden inquieta a Rússia

zentauroepp55629612 27 october 2020  us  atlanta  former vice president and demo201028131056

zentauroepp55629612 27 october 2020 us atlanta former vice president and demo201028131056 / DPA via Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ningú a Moscou posa en dubte que el Kremlin preferiria quatre anys més de Donald Trump. Malgrat que la gran majoria de les expectatives creades de millora en les relacions bilaterals amb Washington després de la victòria del magnat novaiorquès el 2016 no s’han complert, entre els presidents Vladímir Putin i Donald Trump «hi ha una connexió personal» completament absent en el cas del demòcrata Joe Biden, analitza per a EL PERIÓDICO Andréi Kortúnov,  director del Consell Ruso d’Assumptes Internacionals. Malgrat això, el president rus sembla «assumir la victòria de Biden» i multiplica les obertures per «establir contacte» amb una eventual Administració demòcrata, considera Aleksándr Shumilin, investigador principal a l’Institut d’Europa. 

Les últimes setmanes han sigut prolífiques pel que fa a gestos del líder del Kremlin cap al rival de Trump. «Cal admetre les coses de manera objectiva; les intencions de què parlava Trump (quan va ser elegit) no s’han concretat», ha dit Putin en una entrevista televisiva, en la qual a més ha sorprès a propis i estranys quan va assegurar compartir amb l’aspirant demòcrata una «base ideològica». Fa uns dies, el president rus va defensar les activitats a Ucraïna de Hunter Biden, el fill del candidat demòcrata, objecte d’escrutini en aquests dies previs a les eleccions per part de l’entorn de Trump, i va arribar a assegurar que no veia «res de criminal» en elles.

Shumilin descriu l’atmosfera regnant als passadissos del Kremlin com d’«alerta» davant la perspectiva d’un canvi de lideratge a la Casa Blanca. Kortúnov considera que a diferència del que succeirà a moltes capitals europees durant la nit electoral nord-americana, a Moscou tots podran «anar-se’n al llit aviat», ja que la certesa és que, guanyi qui guanyi, les «relacions entre els dos països continuaran sent dolentes».

Diferències entre Biden i Trump

Notícies relacionades

Això no vol dir que per a Rússia, els dos candidats signifiquin el mateix. «En temes com el control armamentístic o el programa atòmic iranià», Kortúnov contempla possibilitats de cooperació entre els dos governs, ja que Biden s’ha declarat disposat a prolongar la vida del tractat Nou Start sobre ogives nuclears de llarg abast o a recuperar l’acord nuclear amb Teheran. En canvi, en assumptes com el conflicte armat a Ucraïna, l’analista augura intensa conflictivitat, ja que preveu «més recolzament» nord-americà al Govern de Kíev en cas de triomf demòcrata. Part important de l’agenda de Biden, un dels punts principals de la qual és «el restabliment dels vincles transatlàntics i el reforçament de l’OTAN», no serà del grat de Moscou, coincideixen els dos analistes.

Això sí, en el cas que Biden, membre d’un partit que acusa Rússia d’haver interferit en les passades eleccions per beneficiar Trump, arribi a la Casa Blanca, Shumilin preveu com a mínim una «escalada dialèctica» entre els dos governs en les primeres setmanes o mesos, no descartant-se fins i tot la formació d’una coalició de països que han patit campanyes de desestabilització auspiciades pel Kremlin i liderada per Biden.  Tot aquest procés podria haver començat ja, després que el demòcrata qualifiqués Rússia com la «principal amenaça» per a la seguretat del seu país en una recent entrevista. 

Avenços de Rússia durant el mandat de Trump

La millora de les relacions que preveia l’’establishment’ rus quan Trump va vèncer el 2016 no s’ha produït. La polèmica sobre la ingerència russa ha impedit al magnat novaiorquès extreure fruits de la seva sintonia personal amb Putin. Això sí, el caos, les contradiccions i l’erràtica política exterior de l’Administració Trump han permès a Rússia aconseguir una sèrie d’avenços geopolítics en escenaris on Moscou col·lideix amb Occident, consideren els experts. En aquests quatre últims anys ha existit «una Casa Blanca que no ha transmès una impressió de força davant Rússia», ha assegurat a ’Today’s WorldView’ Alina Polyakova, al capdavant del Centre Europeu per a l’Anàlisi Política. A causa d’això, els russos han pogut dur a terme «tota mena de males passades» en escenaris com l’AfganistanLíbiaSíria o el mar Bàltic, conclou.