sisme

Almenys 14 morts per un fort terratrèmol a l'oest de Turquia

El sisme, de magnitud 6,8, provoca l'ensorrament d'una vintena edificis a la ciutat d'Esmira

zentauroepp55665676 people work on a collapsed building  in izmir  turkey  frida201030140605

zentauroepp55665676 people work on a collapsed building in izmir turkey frida201030140605

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Un fort terratrèmol de magnitud 6,8 a la vora oriental del mar Egeu ha sacsejat aquest divendres la costa oest de Turquia, a més de les illes gregues que queden més a prop de l’Anatòlia. De moment, segons han informat les autoritats turques, hi ha 12 morts i més de 400 ferits. Grècia, per la seva banda, ha consignat la mort de dues persones, dos joves de 15 i 17 anys que sortien de l’institut a Samos, l’illa grega més pròxima a l’epicentre. En aquesta illa, a més, hi ha vuit ferits i alguns edificis antics afectats.

La pitjor part se l’ha emportat Esmirna, la tercera ciutat més gran de Turquia. Les autoritats temen que el nombre de morts augmenti en les pròximes hores, ja que 20 edificis de vivendes d’aquesta població han quedat completament destruïts. Les tasques de rescat continuen. 

«Estem amb els nostres ciutadans afectats pel terratrèmol, amb tota la capacitat de l’Estat. Estem prenent totes les mesures necessàries per ajudar la regió», ha dit aquest divendres a la tarda el president turc, Recep Tayyip Erdogan. El seu Govern ha sigut molt criticat per l’oposició l’últim any per «no haver pres les mesures necessàries» per protegir el país dels terratrèmols constants que el sacsegen. L’últim mortal va ser el gener d’aquest 2020: hi van morir 41 persones.

«És la vegada que més a prop m’he sentit de morir. Era a casa amb la meva germana, i hem notat que, de cop, tot s’ha mogut. Diversos mobles han caigut», explica la Müge, una noia d’Izmir que viu en un barri pròxim als més destrossats, Bayrakli i Bornova.

«La ciutat està col·lapsada, i molts edificis han perdut els balcons», continua. Segons el Ministeri de l’Interior turc, més d’un centenar d’estructures han resultat malmesos pel terratrèmol, que s’ha notat tan lluny com Atenes, a Grècia, i Istanbul, a Turquia.

Avís als habitants de Samos

L’epicentre ha tingut lloc a uns 17 quilòmetres (11 milles) de la costa de la província d’Izmir, a una profunditat de 16 quilòmetres, ha explicat l’agència d’emergències turca, que, davant la gran afluència d’ambulàncies i equips de rescat a la ciutat, ha demanat als ciutadans que no utilitzin els telèfons mòbils ni truquin els seus amics i familiars si no és estrictament necessari. 

Les autoritats gregues han instat els residents de Samos, una illa amb una població d’aproximadament 45.000 habitants, a mantenir-se allunyats de les zones costaneres, segons ha explicat Eftihmios Lekkas, cap de l’organització grega per a la planificació antisísmica, a Skai TV de Grècia. «Ha sigut un terratrèmol molt gran, és difícil tenir-ne un de més gran», ha dit Lekkas.

Mesquites i hospitals

A la banda turca, el Directori d’Afers Religiosos ha anunciat que les mesquites estaran obertes per acollir, a la nit, tots aquells que han perdut casa seva. Als hospitals d’Esmirna, no obstant, la situació era més complicada. Quatre han quedat severament fets malbé pel sisme i han hagut d’evacuar tots els pacients. Els han col·locat a les zones exteriors del recinte.

Esmirna és una de les ciutats més afectades per la Covid a Turquia, on les unitats de cures intensives s’omplen de més gent cada dia que passa. El terratrèmol d’aquest divendres augmentarà la pressió sobre el sistema sanitari de la ciutat.

Ja hi ha hagut països que han ofert la seva ajuda: la UE s’ha mostrat disposada a ajudar tant Grècia com Turquia, igual que la França d’Emmanuel Macron, amb qui les últimes setmanes Erdogan manté una batalla dialèctica.

Notícies relacionades

De fet, aquest divendres a la tarda, el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, i Erdogan, han parlat per recolzar-se mútuament: «He trucat el president Erdogan per oferir-li el meu condol per la tràgica pèrdua de vides en el terratrèmol que ha sacsejat els nostres dos països. Tot i les nostres diferències, aquests són temps en què la nostra gent ha d’estar junta», ha dit Mitsotakis per les xarxes socials. «Turquia està preparada per enviar ajuda a Grècia si és necessari», ha contestat Erdogan al primer ministre grec.

Viu encara en la memòria dels turcs segueix el terratrèmol de 1999 de la ciutat d’Izmit, molt a prop d’Istanbul. En aquest succés hi van morir 17.000 persones i 250.000 van quedar sense casa. Des d’aleshores, anualment, els terratrèmols a Turquia, que se situa sobre una zona sísmica molt activa, són gairebé anuals; i alguns causen víctimes mortals.