Crisi diplomàtica

Espanya degrada la seva representació diplomàtica a Veneçuela per la seva pugna amb Maduro

Un encarregat de negocis substituirà la figura de l'ambaixador

El Govern ha insultat l'actual representant espanyol a l'acusar-lo d'afavorir la fugida de l'opositor Leopoldo López

GRAF453. MADRID, 29/10/2020.- La secretaria de Estado de Asuntos Exteriores y para Iberoamérica y el Caribe, Cristina Gallach, comparece ante la comisión de Cooperación Internacional para el Desarrollo del Congreso, este jueves en Madrid. EFE/Emilio Naranjo/POOL

GRAF453. MADRID, 29/10/2020.- La secretaria de Estado de Asuntos Exteriores y para Iberoamérica y el Caribe, Cristina Gallach, comparece ante la comisión de Cooperación Internacional para el Desarrollo del Congreso, este jueves en Madrid. EFE/Emilio Naranjo/POOL / Emilio Naranjo (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Espanya estarà representada a Veneçuela per un encarregat de negocis i no un ambaixador, ja que el Govern espanyol qüestiona la legitimitat del Govern de Nicolás Maduro.

Aquest anunci, realitzat dijous per la responsable per a l’Amèrica Llatina del Ministeri d’Afers Estrangers, Cristina Gallach, es produeix després que diumenge passat arribés a Espanya el líder opositor Leopoldo López, que es va escapar de Veneçuela després d’haver estat refugiat 18 mesos a la residència de l’ambaixador espanyol, Jesús Silva, acusat per Maduro d’haver sigut «còmplice» de la fuga.

Una vegada Jesús Silva finalitzi la seva missió a Caracas en els pròxims dies, serà reemplaçat per un «encarregat de negocis [perquè] el reconeixement que es dona a les actuals autoritats» veneçolanes no permet «la presentació formal d’una petició de plàcet» per a un nou ambaixador, va assenyalar Gallach al Congrés dels Diputats. «Aquesta fórmula per la qual hem optat és una fórmula acordada amb tot els socis europeus, però que de cap manera impedirà que desenvolupi les seves funcions» el nou representant espanyol, va dir Gallach.

Espanya forma part del mig centenar de països que reconeix com a president interí Juan Guaidó, cap del Parlament veneçolà.

«Colonialista, racista i colpista»

Notícies relacionades

El fet que Leopoldo López, condemnat el 2015 a gairebé 14 anys de presó acusat d’incitació a la violència en protestes contra Maduro, s’escapés estant refugiat a la residència de Silva, va irritar Maduro, que dimecres va qualificar l’ambaixador de «colonialista, racista i colpista».

Gallach va informar que Madrid va enviar al Govern de Maduro una «nota verbal ben clara» per protestar pels «insults al nostre ambaixador» des de la sortida de López del país.