ALIANÇA TRENCADA

L'aprovació dels pressupostos marca el final de la 'geringonça' a Portugal

El Bloc d'Esquerra, un dels principals socis de l'Executiu, vota en contra dels comptes del Govern socialista

L'altre aliat, el Partit Comunista, s'absté després d'aconseguir una pujada de 10 euros a les pensions més baixes

zentauroepp55617531 lisbon  portugal   27 10 2020   portuguese prime minister an201028201205

zentauroepp55617531 lisbon portugal 27 10 2020 portuguese prime minister an201028201205 / ANTONIO COTRIM

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font

Aquesta vegada no ha sigut suficient. Les propostes del Govern socialista d’António Costa  per a als Pressupostos del 2021 no han convençut el Bloc d’Esquerra (BE), un dels seus principals socis parlamentaris, que va propiciar l’arribada al poder dels socialistes el 2015 en l’aliança coneguda com la ’geringonça’. L’Executiu ha aprovat els comptes amb els únics vots a favor dels socialistes i gràcies a l’abstenció del Partit Comunista (PCP), un altre dels seus grans suports parlamentaris, i la dels partits ecologistes i animalistes. En total, 108 vots a favor, 105 en contra i 17 abstencions.

Els retrets han anat d’un costat a l’altre de l’hemicicle en la segona jornada de debat pressupostari. Els bloquistes s’han mantingut ferms en la seva posició: la inversió en el Servei Nacional de Salut (SNS) és insuficient per fer front a la pandèmia. A última hora de la tarda, la líder del BE, Catarina Martins, ha llançat un dur atac al Govern. «Durant aquest any hem recolzat el Govern en tot el que ens ha demanat, però per fer un pressupost d’esquerres fan falta polítiques d’esquerres», ha assegurat Martins, que ha acusat el Govern d’«amagar-se en la manipulació i el xantatge». 

La guerra de xifres entre socialistes i bloquistes en l’àmbit de la sanitat ha sigut evident durant tot el dia. «Hi ha menys metges ara que a l’inici de la pandèmia», ha dit Martins. Unes dades que la ministra de Salut, Marta Temido, ha rebatut basant-se en l’evolució des del 2015. En total, ha explicat la ministra, n’hi ha 20.884 més que fa cinc anys i en millors condicions. «Els 140.882 professionals de la salut que treballen en l’SNS ja no estan subjectes a congelaments ni a reducció de salaris», ha afirmat Temido. El Govern ha promès contractar 4.200 sanitaris l’any vinent.

Distanciament inevitable

Però malgrat les crides a la unitat de la ministra, el distanciament entre els dos partits es presenta inevitable. «Fa un any el Govern va renunciar a renovar la ‘geringonça’ i va optar per la negociació anual dels pressupostos, sense una meta comuna de legislatura», ha assegurat el diputat bloquista Pedro Filipe Soares. Uns atacs a què ha respost la portaveu socialista, Ana Catarina Mendes, qui ha qualificat com una «irresponsabilitat» la postura dels bloquistes, que acusa de «no voler compartir el risc de manejar la crisi» i de posar-se del «costat de la dreta».

Més relaxada ha sigut la discussió entre socialistes i comunistes, que van anunciar la seva abstenció després d’acordar una pujada de 10 euros a les pensions més baixes a partir del pròxim gener. Els membres del PCP han reclamat, no obstant, més compromisos concrets al Govern, com les escoles bressol gratuïtes o l’acabament dels hospitals de Seixal i Alentejo que l’Executiu promet des de fa anys. D’aquests compromisos dependrà el seu suport en el debat dels detalls dels comptes, previst per a finals de novembre.

Crítiques de la dreta

Notícies relacionades

El Govern també ha rebut els embats de la dreta. Els parlamentaris del principal partit de l’oposició, el conservador PSD, han acusat el Govern de «desistir» en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19, la qual ha marcat aquest dimecres un nou rècord diari amb 3.960 nous casos. «Tenim un SNS amb grans errors en la seva resposta. Hi pot haver atur, empreses sense capacitat per pagar salaris, però per al Govern l’important és tenir la barra de dir que no hi ha austeritat», ha dit el líder de l’oposició, Rui Rio.

En l’àmbit econòmic, els partits de la dreta han sigut molt crítics amb les mesures econòmiques de l’Executiu per ajudar les empreses i els treballadors asfixiats per la pandèmia. Els comptes contemplen una reducció de l’impost de la renda (IRS), deduccions de l’IVA en el sector de la restauració i l’hostaleriaajuts socials extraordinaris per a aquelles persones que no tinguin dret a prestacions i un augment de 66 euros en la prestació mínima per atur, que ascendirà fins als 505 euros.