AUGE ULTRA A EUROPA

L'ombra de l'extrema dreta amenaça Portugal

Els últims sondejos col·loquen el partit ultra Chega! com a segona o tercera força en les pròximes presidencials

Organitzacions antiracistes adverteixen que els discursos populistes estan provocant un augment de la violència racial

zentauroepp52025387 ventura201026122036

zentauroepp52025387 ventura201026122036 / PATRICIA DE MELO MOREIRA

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font

L’extrema dreta trepitja fort a Portugal, un país on fa poc, a diferència d’altres europeus, els moviments ultres eren pràcticament irrellevants. El discurs nacionalista i populista del partit ultra Chega! (‘Prou!’, en portuguès) i del seu líder, el vehement André Ventura, està calant cada vegada més en la població lusitana. O almenys és el que diuen totes les enquestes, que recullen el ràpid creixement d’aquesta força política nascuda a finals del 2018 i que, en qüestió de mesos, va aconseguir un escó en les eleccions legislatives del 2019. Un resultat anecdòtic en aquell moment –el partit va ser la setena força més votada amb un 1,29% dels vots– però que ara preocupa a totes bandes de l’espectre polític del país.

L’últim sondeig d’Intercampus publicat a mitjans d’octubre en ‘Jornal de Negocis i el ‘Correio da Manhã’ situa Ventura com el tercer candidat més votat amb un 8,2% en les pròximes eleccions presidencials, només per darrere de l’actual president, el conservador Marcelo Rebelo da Sousa (56,2%), i l’exeurodiputada socialista Ana Gomes (17,2%). Més generosa és l’enquesta d’Eurosondagem publicada uns dies abans a ‘Porto Canal’ i el setmanari ‘Sol’, que col·loca Chega! com a la segona força amb un 11% dels vots, davant el 10% de Gomes.

«L’auge de Chega! es deu a una insatisfacció de l’electorat amb els partits tradicionals i, en especial, amb el conservador PSD –principal partit de l’oposició–, en crisi des del 2015», explica Riccardo Marchi, investigador de l’Institut Universitari de Lisboa i expert en la dreta radical. Marchi destaca els dots de comunicació i la bona imatge que Ventura ha aconseguit transmetre, acompanyat d’un discurs nacionalista que assenyala les minories com a reponsables de la violència i la inseguretat. «Aquest discurs té especial calat a les perifèries urbanes», assegura l’investigador.

Castració obligatòria d’agressors

Des de la seva fundació, el partit de Ventura –exmilitant del PSD– ha defensat una reforma de la Constitució, ja que, segons la seva opinió, està basada en «els vells mites de l’esquerra». Es posiciona en contra de les polítiques d’igualtat de gènere, té un discurs dur contra la immigració irregular, defensa la «llei i l’ordre», promou les baixades d’impostos i el final dels subsidis i està a favor d’endurir les penes de presó en cas de delicte terrorista o sexual. Una de les seves propostes més polèmiques, i qualificada d’inconstitucional, és la castració obligatòria a tots aquells que agredeixin sexualment persones menors de 16 anys.

La tensió al carrer  ha anat en augment en els últims mesos, arribant al seu punt àlgid a finals de juliol amb l’assassinat a trets i a ple dia de l’actor negre Bruno Candé. Centenars de persones van sortir als carrers en els dies següents per denunciar el que consideren una mostra més de violència racista. El mateix cap de setmana, Ventura i altres membres de Chega! van participar en una altra manifestació sota el lema Portugal no és racista, malgrat que els atacs i les amenaces s’han repetit des d’aleshores.

Notícies relacionades

La Xarxa Europea Contra el Racisme (ENAR, per les sigles en anglès) va advertir al setembre d’un «augment molt preocupant» dels atacs amb motivació racista al país. Segons l’entitat que agrupa diverses oenagés, aquests atacs han sigut provocats per l’aparició de l’extrema dreta. Cosa que no comparteix el membre fundador de SOS Racisme José Falcao, que considera que el racisme sempre hi ha estat present. «Ara hi ha una visibilitat més gran, però a Portugal hi ha un racisme institucional des de fa anys», assegura l’activista des de la seu de l’organització a Lisboa, la qual ha sigut focus d’atacs d’organitzacions d’extrema dreta en els últims mesos.

Amenaces

L’activista Mamadou Ba, un altre membre de SOS Racisme, va rebre a l’agost juntament amb tres diputades portugueses un correu electrònic en el qual un grup d’extrema dreta, vinculat segons la premsa portuguesa a Chega!, els instava a abandonar el país en 48 hores sota possibles represàlies contra ells i les seves famílies. La fiscalia està investigant aquestes amenaces, així com els responsables de les pintades i els atacs contra la seu de l’organització, davant la qual desenes d’ultradretans es van concentrar aquell mateix mes amb torxes i amb màscares que els cobrien el rostre. Des d’aleshores han reforçat amb barres de metall les portes de les oficines. «Clar que tinc por», assegura Falcao. «Però no deixarem que la por ens impedeixi lluitar per allò en què creiem», conclou.

Temes:

Portugal