LA CARRERA A LA CASA BLANCA

Obama, llest i a tota màquina per impulsar la campanya de Biden

L'expresident escull Pennsilvània, un estat electoral clau, per participar en persona en el seu primer acte

L'últim debat d'aquest dijous entre els dos candidats ha generat una gran expectació, però també molta tensió

zentauroepp55507029 files  in this file photo former president barack obama wave201021182110

zentauroepp55507029 files in this file photo former president barack obama wave201021182110 / ZACH GIBSON

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El bany de masses ha hagut de ser descartat per seguretat en plena pandèmia i per coherència amb les crítiques als actes massius de Donald Trump, però la campanya de Joe Biden es preparava aquest dimecres per desplegar per primera vegada en persona la joia del seu arsenal: Barack Obama.

Ja fa una mica més de sis mesos que l’expresident demòcrata va donar públicament el seu suport a qui va ser el seu número dos. Des d’aleshores ha participat activament en nombrosos esforços de la campanya demòcrata tant per la presidència com per altres carreres, però de manera virtual. A 13 dies de la cita amb les urnes, no obstant, ja no n’hi ha prou amb els anuncis, els podcasts, les trobades amb joves a Twitch o Snapchat o els actes de recaptació de fons. Arriba l’hora de trepitjar l’accelerador.

Malgrat el considerable avantatge de Biden a les enquestes nacionals, la lluita és molt lluny d’estar decidida en estats frontissa Un dels més transcendentals és Pennsilvània, amb 20 vots al col·legi electoral i on l’avantatge en la majoria dels sondejos de Biden no és més gran que el marge d’error. Obama va guanyar-hi el 2008 i el 2012, però Trump se’l va apuntar el 2016, el primer republicà en aconseguir-ho des de 1988.

Electors fan cua aquest dimarts per dipositar el seu vot anticipat a Miami Beach / CHANDON KHANNA (AFP)

Obama ha escollit per al seu salt a l’arena presencial Filadèlfia, escenari d’un míting en un drive-thru en el qual els convidats havien d’escoltar des dels seus cotxes un discurs transmès per a la resta en ‘livestreaming’. I el missatge general amb què arribava l’avançava el seu assessor Eric Schultz: «Remarquem l’històric que està en joc en aquesta elecció, emfatitzem la urgència de votar aviat, discutim la importància de carreres que no són per la presidència i expliquem perquè Biden i Kamala Harris estan més ben posicionats per dirigir el país». Però l’expresident arribava també amb un focus particular: parlar als suburbis  que es van passar a Trump el 2016 i, sobretot, als votants negres de l’urbs, especialment homes, que no van votar el 2016.

Trump, a l’atac

La tornada d’Obama ha donat ales a Trump per tornar a desencadenar els atacs polítics al seu predecessor. En mítings dels últims dies, incloent-hi un dimarts a Erie, també a Pennsilvània, ha desqualificat Obama a qui a titllat d’«inefectiu» a l’hora de fer campanya, li ha retret decisions polítiques preses durant el seu mandat com l’acord amb l’Iran i l’ha tornat a acusar, sense proves, d’espiar-lo, arengant els cants d’«a la presó» dels seus seguidors.

La diana de l’actual ocupant de la Casa Blanca, no obstant, està concentrada en Biden, amb qui aquest dijous s’enfronta a Nashville en el segon i últim debat, que arriba precedit de gran expectació al ser l’última gran oportunitat dels dos candidats de dirigir-se a tota la nació i també, com tot en aquesta carrera, carregat de tensió.

L’estudiant Keely Cartrett grava un vídeo ballant davant el lloc on se celebrarà aquest dijous el debat / JONATHAN ERNST (REUTERS)

Notícies relacionades

El vergonyós espectacle del primer debat ha portat la comissió organitzadora a prendre la decisió de silenciar els micròfons dels candidats quan l’altre estigui fent els dos minuts inicials de resposta a cada un dels sis temes plantejats. Trump s’ha queixat d’això, com de la moderadora Kristen Welker, a qui ha acusat de ser «totalment partidista», o dels temes  que ella ha triat (seguretat nacional, coronavirus, «família americana», raça a Amèrica, lideratge i canvi climàtic), dient la falsedat que se suposava que s’havia de centrar exclusivament en política exterior.

Missatges de mòbil

Per a Trump el debat serà també l’oportunitat d’exposar davant el gran públic les acusacions que Hunter Biden, el fill del candidat demòcrata, va vendre a Ucraïna  i la Xina accés al seu pare quan era vicepresident. És una teoria que no ha aconseguit provar ni tan sols una investigació republicana al Congrés, però que ha ressuscitat en els últims dies, després que el diari sensacionalista ‘New York Post’ publiqués els continguts de suposats missatges de mòbil i correus electrònics de Hunter que els va facilitar Rudy Giuliani. El dilema a què s’enfronta l’exvicepresident, segons estrategs demòcrates, és com contestar. Alguns voldrien que assenyalés al nepotisme de Trump amb la seva pròpia família, però Biden ho ha evitat de moment.