carrera a la casa blanca

Els sondejos indiquen que Biden agafa avantatge als estats industrials

El demòcrata lidera les enquestes a Michigan, Wisconsin o Pennsilvània, territoris clau en la victòria de Trump del 2016

El recolzament dels obrers blancs al president es ressent després dels resultats del seu primer mandat

zentauroepp55494817 democratic presidential candidate former vice president joe 201019195701

zentauroepp55494817 democratic presidential candidate former vice president joe 201019195701 / Carolyn Kaster

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El camí a la Casa Blanca passa pel Rust Belt, l’anomenat ‘cinturó de l’òxid’, que recorre els estats industrials i predominantment blancs del nord del país, des de Wisconsin fins a Pennsilvània. A les seves fargues, alts forns i fàbriques de cotxes es va construir el segle XX americà, un record cada vegada més llunyà després de dècades d’imparable desindustrialització i abandonament, traduït en un continu èxode de població.

Fa quatre anys Donald Trump va entendre millor que ningú els esforços d’aquesta regió maltractada per la globalització i va saber tornar-li l’esperança amb les seves promeses per renegociar la relació comercial amb la Xina, rellançar l’ocupació o apostar per la indústria local. Diversos estats de tradició demòcrata van canviar de bàndol, aixecant un mur vermell que ara s’està esquerdant. 

Trump va guanyar amb autoritat a OhioIndiana i Iowa, i es va imposar per menys de 50.000 vots a PennsilvàniaWisconsin i Michigan, mentre es quedava a les portes de la victòria a Minnesota. La clau van ser els treballadors blancs sense formació universitària que solien poblar les fàbriques i el recolzament massiu a les zones rurals.

Els dos blocs

Res indica ara que hagi perdut el favor majoritari dels dos blocs, però els seus marges s’han reduït. Una enquesta de principis de mes assenyala que el republicà manté un avantatge de 19 punts sobre Joe Biden en la intenció de vot entre els obrers, però està 16 punts per sota de l’obtinguda el 2016. Tot i que hi ha molts factors en l’equació, les seves promeses incomplertes per rellançar la indústria i els estralls causats per aranzels al camp no juguen al seu favor.

Biden porta ara avantatges superiors als quatre punts a Wisconsin, Michigan i Pennsilvània, i ha aconseguit que tant Ohio com Iowa tornin a estar en joc, un escenari molt impensable fins fa poc. «Estan tornant a casa», va dir el demòcrata recentment referint-se als antics votants del seu partit, defraudats amb la incapacitat dels seus líders per revertir el declivi de la regió. «Encara que només retallem els marges, l’impacte seria gegant. Molts treballadors blancs demòcrates van creure que ens n’havíem oblidat i van deixar de prestar atenció». 

Anuncis publicitaris

Notícies relacionades

A mesura que les perspectives de Trump s’ennuvolen a la regió, la seva campanya ha reduït els anuncis publicitaris al Rust Belt per concentrar-los en altres estats, com Florida i Arizona. Però els demòcrates no donen res per fet. Un memoràndum intern del partit afirma que la carrera està més igualada del que suggereixen les enquestes. «No hauríem de subestimar Trump o la seva capacitat per reinserir-se en la baralla en els últims dies de la campanya», deia el document obtingut per ‘Associated Press’. 

El president ha redoblat els seus actes a la regió i ha encruelit la seva retòrica. Dissabte va ser a Michigan i Wisconsin, on va acusar l’esquerra de «voler destruir l’estil de vida americà» i inundar la regió amb refugiats. Trump també va presentar Biden com «un criminal», al·ludint als negocis a l’estranger del seu fill Hunter, una retòrica que transmet certa desesperació.