crisi sanitària mundial

Alemanya, Irlanda i Itàlia, primers en connectar les seves 'apps' de rastreig a la plataforma europea

Segons ha informat la Comissió Europea en un comunicat, les tres aplicacions d'aquests tres països han sigut descarregades per 30 milions de persones

Alemanya, Irlanda i Itàlia, primers en connectar les seves 'apps' de rastreig a la plataforma europea

Domenico Stinellis

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Alemanya, Irlanda i Itàlia han sigut els tres primers països de la Unió Europea en connectar les seves aplicacions nacionals de rastreig de casos de la Covid-19 a la plataforma comunitària que informarà els ciutadans del bloc si han tingut contacte amb persones infectades fins i tot si han viatjat a un altre país. Segons ha informat la Comissió Europea en un comunicat, les tres aplicacions d’aquests tres països han sigut descarregades per 30 milions de persones, cosa que correspon a dos terços de totes les descàrregues d’‘apps’ de rastreig a la UE.

L’eina comunitària està activa des del passat 29 de setembre després de superar una fase pilot de dues setmanes en la qual van participar sis estats membre (Alemanya, Itàlia, Irlanda, República Txeca, Dinamarca i Letònia), però encara no hi havia cap país que hagués connectat el seu programa a la xarxa comuna.

La connexió dels tres primers ja estava prevista per a mitjans d’aquest mes i en els pròxims dies es connectaran les aplicacions dels altres tres països que van participar en l’etapa de prova. A partir de principis de novembre es podran sumar els socis que van contribuir al desenvolupament de la plataforma i entre els quals es troba Espanya (juntament amb Àustria, Estònia, els Països Baixos i Polònia).

Rastreig manual

La comissària de Salut, Stella Kyriakides, ha remarcat que les aplicacions de rastreig i alerta del coronavirus «poden completar eficaçment altres mesures, com l’augment de les proves de diagnòstic i el rastreig manual de contactes».

«En un moment en què els casos tornen a augmentar, poden exercir un paper important a l’hora de trencar les cadenes de transmissió. Al funcionar a través de fronteres, són eines encara més potents», ha afegit la xipriota.

L’Executiu comunitari confia que la vintena d’estats membres que han desenvolupat aplicacions per al rastreig del coronavirus en les seves poblacions estiguin connectats a la «passarel·la» europea abans que acabi l’any.

Notícies relacionades

País d’origen

Aquesta eina permetrà que les aplicacions nacionals adverteixin els usuaris que han mantingut contacte amb persones que han donat positiu en SARS-CoV-2 durant un viatge a un altre estat membre en el qual s’utilitzi una ‘app’ diferent de la del país d’origen. I tot això sense que sigui necessari descarregar-se una aplicació diferent a la nacional, tot i que els usuaris sí que hauran d’actualitzar aquesta segona quan els seus països s’hagin integrat a la «passarel·la» comunitària.