Eleccions als EUA

Trump torna als mítings amb vigor renovat i sense protocols de seguretat

El president dels EUA reapareix a Florida deu dies després d'haver donat positiu per coronavirus

El republicà clama immunitat davant el virus i mira de recuperar el terreny perdut davant Biden a les enquestes

trump-florida / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L’espectacle polític més cobejat i temerari d’Amèrica torna a rodar com un bòlid en flames. Donald Trump va tornar dilluns a l’arena, 10 dies després d’haver donat positiu per coronavirus, amb un míting multitudinari a Florida, en el qual va tornar a saltar-se tots els protocols de seguretat davant el coronavirus mentre un públic entregat el rebia al crit de «t’estimem» i «quatre anys més». El president dels Estats Units no els va decebre. Durant una hora de discurs a pulmó obert, va tornar a ser el Trump de sempre sobre l’escenari, una barreja d’humoristatelepredicadordemagog i populista flamíger per demostrar que afronta amb vigor renovat les tres setmanes que decidiran el futur del seu país. 

Pels republicans  va ser el més semblant a un miracle després de les dues últimes setmanes de punyent penitència que han hagut de suportar. No només ha tornat el seu candidat a la campanya, sinó que han aconseguit posar en marxa en el Congrés el procés per confirmar Amy Coney Barrett, la jutge ultraconservadora amb qui pretenen ocupar abans de les eleccions del 3 de novembre la plaça que va deixar al Tribunal Suprem la difunta heroïna feminista Ruth Bader Ginsburg. Una maniobra que els permetria ancorar el tribunal a la dreta durant la pròxima generació. Les enquestes continuen donant al demòcrata Joe Biden un clar avantatge per conquerir la presidència, però també és cert que fa quatre anys no pintava gaire millor i Trump va acabar donant la sorpresa.  

Immune i poderós

«Et fa sentir-te bé quan superes una cosa així i et diuen que ets immune», va clamar el president a Florida, hores després que el seu metge assegurés que ha donat negatiu en «diverses proves consecutives» de Covid-19. Durant quants dies, no se sap, com tampoc es coneix la fiabilitat dels tests, ja que ha sigut sotmès a proves ràpides d’antígens. «Em sento poderós. Faré petons als infants, a les boniques dones i a tothom. Els faré un petó gran i aparatós», va afegir fent broma el republicà. Trump es va entossudir a transmetre que està plenament recuperat i que l’economia del seu país ha remuntat el vol després de deixar enrere els confinaments de primavera, als quals va negar cap base científica. El cert, no obstant, és que aquesta recuperació encara no ha arribat. El seu país està oficialment en recessió

Durant el míting, celebrat a l’hangar d’un dels aeroports d’Orlando, Trump va comparèixer sense mascareta. Una protecció que va escassejar també entre els centenars de simpatitzants que el van aclamar sense mantenir la més mínima distància de seguretat, malgrat que alguns actes del president s’han convertit en focus de contagi, com va succeir durant la presentació en societat de Barrett a la Casa Blanca. Les autoritats sanitàries del país estan preocupades. «Està jugant amb foc», havia dit hores abans del míting el doctor Anthony Fauci. «És el pitjor dels moments per fer una cosa així, perquè la situació als EUA és molt preocupant. Ara mateix, els índexs de positius estan augmentant en diversos estats». El virus ha matat més de 215.000 nord-americans i gairebé vuit milions s’han contagiat. 

Florida serà clau en aquestes eleccions. I Trump va voler alimentar les pors de la seva població hispana al presentar Biden com un titella de l’«extrema esquerra» demòcrata. «Canviaran el somni americà pel malson socialista», va dir, abans d’afegir que el seu rival convertirà els EUA en un país comunista a l’estil de Cuba i Veneçuela. Com fa sempre, va tornar a definir els mitjans com un «frau» i es va queixar que no donessin publicitat a la seva nominació per al Nobel de la pau, concedit al Programa Mundial d’Aliments de l’ONU. 

Notícies relacionades

Les enquestes donen a Biden 3,5 punts d’avantatge a Florida, segons la mitjana dels sondejos de Real Clear Politics, en gran manera perquè Trump està perdent els pensionistes, que es van abocar amb la seva campanya el 2016. El demòcrata també va davant a Pennsilvània, Michigan, Wisconsin, Arizona o Carolina del Nord, una intenció de vot que li donaria la presidència si les eleccions se celebressin avui mateix. 

20 persones en el míting de Biden

Biden va passar la jornada a Ohio, un estat que Trump va guanyar folgadament fa quatre anys però que ara podria escapar-se-li. La seva campanya segueix sent radicalment diferent la del president. Només 20 persones, totes, amb mascareta i amb invitació, van poder escoltar-lo a Cincinnati, la seva segona parada del dia en aquest estat industrial de l’Oest Mitjà. L’exvicepresident de Barack Obama va tornar a criticar el seu rival per minimitzar els riscos de la pandèmia i claudicar de la seva gestió. «La seva conducta personal temerària des del seu diagnòstic és inadmissible i com més temps Donald Trump és president més temerari es torna», va dir Biden a Ohio.