ARREST DOMICILIARI

Un tribunal concedeix la llibertat a l'expresident de Colòmbia Álvaro Uribe

L'exmandatari està sent investigat per un suposat delicte de manipulació de testimonis

zentauroepp55352151 onana201010180039

zentauroepp55352151 onana201010180039 / Juan Z Perini

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«Gràcies a Déu». L’expresident colombià Álvaro Uribe va saludar amb una breu lloança en el seu compte de twitter la decisió del tribunal de control de garanties de Bogotà de concedir-li la llibertat immediata en el marc de la causa que el segueix per manipulació i compra de testimonis d’origen paramilitar. Uribe complia des del 4 d’agost el seu arrest a la seva finca El Ubérrimo, al nord del país, per ordre del Tribunal Suprem de Justícia.

 La jutge Clara Ximena Salcedo va dictaminar a favor seu durant una audiència virtual que havia començat dijous i va girar al voltant qüestions de l’ordre tècnic. Els advocats que representen el senador Iván Cepeda (esquerres), un dels querellants, reclamaven que el procés s’atingui a les normatives prèvies als canvis del sistema penal acusatori. Però Salcedo va fer seus els reclams en la direcció contrària dels advocats de l’exmandatari (2002-2010), que van remarcar que Uribe ha de ser processat en llibertat perquè no s’han presentat acusacions en contra seva. 

Notícies relacionades

Els simpatitzants de l’expresident no es van demorar a saludar les novetats judicials. «S’han restablert els seus drets, aquells que sistemàticament havien sigut vulnerats. Tindrà l’oportunitat de mirar a la cara als colombians, com sempre ho ha fet per provar la veritat», va dir el senador Gabriel Jaime Velasco, portaveu al Senat de Centre Democràtic, el partit fundat per l’Excap d’Estat.

«No compartim aquesta decisió, per descomptat, i l’apel·larem», va dir per part seva Cepeda. El que més li ha cridat l’atenció és que la jutge no va fer cap referència al document de gairebé 1.500 pàgines en què la Sala d’Instrucció del Tribunal Suprem de Justícia va sustentar la seva decisió d’imposar-li casa com a presó a Uribe. La llibertat del líder de la dreta colombiana i mentor del president Iván Duque havia sigut en els fets anunciada durant la setmana quan la Fiscalia va sol·licitar que conclogui el seu arrest perquè pugui garantir-se el seu dret a la defensa. «Ens sembla molt greu que el senyor fiscal Gabriel Jaimes hagi desenvolupat un acte polític lliure en aquesta actuació. És evident la seva parcialitat».

Temes:

Álvaro Uribe